close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Gespecialiseerd in toevallige ontmoetingen

Jennifer E. Smith Duizend kilometer tussen jou en mij Jeugdboek
De Fontein
Sandra van de Ven
Waardering: 7.0

De lift blijft steken in het appartementencomplex waar Lucy woont en het blijkt een van die toevalligheden met grote gevolgen. Ze raakt in gesprek met Owen, die net met zijn vader in de kelder van het gebouw is komen wonen. Ze besluiten, als de lift weer werkt, naar het dak van de wolkenkrabber te gaan en brengen daar een romantische nacht door. Maar ja, dan is er altijd weer een volgende dag en hoe gaat het dan verder en voelen ze beiden even voor elkaar? Het is in dit geval lastig dat uit te vogelen omdat Lucy al snel met haar ouders naar Schotland verhuist en Owen op trektocht door Amerika gaat, op zoek naar een baan voor zijn vader die net weduwnaar is geworden. Er is nog af en toen contact tussen de twee torteltjes, ze wonen in een plekje van elkaars hart maar het blijkt niet eenvoudig om lang op elkaar te wachten.

Jennifer E. Smith is gespecialiseerd in liefdesverhalen die gebaseerd zijn op toevallige ontmoetingen. In haar debuut De statistische waarschijnlijkheid van liefde op het eerste gezicht mist de hoofdpersoon net haar vliegtuig en komt bij de volgende vlucht naast een jongen te zitten die de liefde van haar leven lijkt. In Happy M@il krijgt de hoofdpersoon per ongeluk een mailtje dat niet voor haar is bedoeld en als ze reageert ontstaat er een leuke correspondentie. Ze denkt met een zeventienjarige jongen te schrijven maar heeft in werkelijkheid contact met een populaire filmster. En in Duizend kilometer tussen jou en mij (de Engelse titel is sterker: The geography of you and me) begint het allemaal in een donkere lift.

Het is een opgewekt boek waarin de ontmoeting tussen de twee slechts het geraamte is om de persoonlijke verhalen van beide hoofdpersonen te beschrijven. Lucy komt uit een rijk milieu en haar bedje lijkt gespreid, Owen moet veel meer moeite doen om zijn toekomst zeker te stellen. Vooral de beschrijving van de roadtrip van Owen en zijn vader langs de westkust van Amerika, tijdens welke ze het overlijden van de moeder proberen te verwerken, is een sterk geschreven verhaallijn.  Diuzend kilometer tussen jou en mij leest lekker weg maar het soortelijk gewicht is uiteindelijk mager. De twee ontmoeten elkaar natuurlijk weer en er wordt nog het een en ander uitgewisseld daar op het dak van de wolkenkrabber. Dat einde onder de sterren, hing het hele boek door al in de lucht, vanaf de coverillustratie.

 

 

Titel Boek:

Duizend kilometer tussen jou en mij

Auteur:

Jennifer E. Smith

Vertaler:

Sandra van de Ven

Uitgever:

De Fontein

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapvaderverliefd