close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De dochter van Barbiepapa

Brigitte Minne Gelukkige VADERdag, Silvie Kinderboek
De Eenhoorn
Isabelle Geeraerts
Waardering: 6.5

Gelukkige VADERdag, Silvie is het tweede boek over transgender dat dit voorjaar bij Uitgeverij De Eenhoorn verschijnt. Tegelijkertijd met dit 8+-boek verscheen het geslaagde prentenboek Het lammetje dat een varkentje is . Daarin wordt erg impliciet over het onderwerp verteld; in dit boek voor oudere kinderen gaat het directer aan toe. De vader van Zita loopt in vrouwenkleren rond en zegt dat hij in het verkeerde lichaam is geboren.

Het verhaal is geschreven vanuit Ferre, het vriendje van Zita, die op een flegmatieke en praktische manier op de situatie reageert. Hij licht zijn eigen ouders in en probeert zijn vriendinnetje zoveel mogelijk gerust te stellen. Die heeft het er moeilijk mee en huilt dat ze haar vader terug wil. Complicerende factor is dat de moeder van Zita nog niet zo heel lang geleden is overleden wat oma tot de conclusie brengt dat dit vanwege het verdriet om haar is. Hij wil een vrouw zijn om haar plaats in te nemen.

Brigitte Minne toont het diverse palet van reacties die mogelijk zijn, van begrip en steun tot paniek en afwijzing. Klasgenoten pesten Zita ermee dat ze dochter is van ‘Barpiepapa’, een kerel die jurken draagt. Dat gaat ver: “Je vader is een zieke kerel, ze zouden hem een spuitje moeten geven”. Oom Jasper, een stoere bonk van een kerel, ontpopt zich tot verrassing van Ferre tot beschermer en spreekt teksten uit als “iedereen mag zijn wie hij is,  dat maakt de wereld mooier”. Een overbodige moraal want dat blijkt al genoeg uit het boek. Minne speelt vaardig met clichés en vooroordelen en probeert het thema lichtvoetig en met humor uit te werken maar leunt teveel op een blijmoedige ‘niks aan de hand’- toon. Een vader die een moeder wordt, het is wat vreemd, maar aan het eind heeft niemand er echt problemen mee.  De potsierlijke cartooneske illustraties van Isabelle Geeraerts doen daar nog een schepje boven op. Dapper om voor 8-jarigen over dit onderwerp te schrijven maar probeer kinderen wat serieuzer te nemen.

Ferre komt met zijn nuchtere observerende blik het beste uit de verf. Sinds hij het weet van de vader van Zita kijkt hij anders naar mensen en ziet dat de meesten meerdere kanten hebben. Hij stelt vast dat ook in het dierenrijk transseksualiteit voorkomt en constateert dat het vrij veel vergt. De vader van Zita maakt zijn wenkbrauwen dunner en zijn stem moet hoger. Deze droge constatering vat het aardig samen: “Je moet nogal wat om in je eigen lijf te passen”.

 

 

Tags : FamiliehumorKinderboekLiefde en vriendschaptransgendervaderVoorleesboek