close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een spannend wandkleed

Melissa Castrillon Kun jij een geheim bewaren? Prentenboek
Boycott
Nicolette Hoekmeijer
Waardering: Sprookjesachtige vertelling met mythische trekken

Melissa Castrillon is een Engels-Colombiaanse illustratrice die zo’n tien prentenboeken achter haar naam heeft, waarvan er nooit eerder eentje in het Nederlands is vertaald. Het is niet verrassend dat juist uitgeverij Boycott dat nu wel doet, want zij hebben een neusje voor eigenzinnige makers die hier nog niet bekend zijn. Ze introduceerden bijvoorbeeld Phoebe Wahl en haar Heksje Hazel in Nederland.

De uitbundige en compromisloze stijl van Castrillon zal voor sommigen wellicht wennen zijn, net als de kleuren die ze gebruikt: veel hardroze, knalgeel en mintgroen. Haar Zuid-Amerikaanse afkomst is nooit ver weg in de zwierige en krullerige tekeningen. In het verhaal dat zich afspeelt in bossen en berglandschappen speelt het meisje Winnie een centrale rol. Ze hoort ’s nachts nare geluiden en heeft nachtmerries over een wandkleed in huis. Daarop staan angstaanjagende beesten die vroeger in de buurt leefden. Haar ouders bezweren Winnie dat de dieren niet terugkeren: “Onze grootouders hebben een zware strijd geleverd, en nu zijn ze voorgoed verdwenen.”

 

1-coloura.jpg

Dat had je gedacht want ze wordt door een enorme windvlaag meegenomen en belandt op de rug van een echte draak. Die neemt haar mee naar andere dieren die haar maar al te bekend voorkomen. Ze zijn in het echt veel minder eng en Winnie belooft haar nieuwe vrienden nooit te zullen verraden.

Een mooie, sprookjesachtige vertelling met mythische trekken. Door de geruststellende afloop zullen kleuters prima slapen. Je kunt immers heel goed vriendschap sluiten met de monsters uit je dromen.

 

5-keepasecret-RGB-newa.jpg
Tags : Andere landenDieren en natuurdromenFantasiemysteriemythologiePrentenboekVoorleesboek