close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Tussen de ganzen op zoek naar haar familiegeschiedenis

Lucy Strange De geest en het meisje Kinderboek
Gottmer
Aleid van Eekelen-Benders
Waardering: 8.5

De twaalfjarige Agatha wordt ruw uit de wereld butlers en kamermeisje, zilveren bestek en zijden jurken geslingerd als haar vader in de laatste week van de negentiende eeuw overlijdt. Haar neef Clarence lijkt de enige rechtmatige erfgenaam van het familiekapitaal en het grote landhuis. Agatha wordt meegegeven aan de stuurse en zwijgzame man die haar echte vader blijkt te zijn en moet zich zien te redden op een armoedige ganzenboerderij.

Het is de opening van het nieuwe boek van Lucy Strange, dat na haar vorige, veelgeprezen boeken (Het geheim van het nachtegaalbos en Ons kasteel aan zee) als typerend kan worden beschouwd. Verwikkelingen op familiegebied die niet eenduidig zijn en waarachter geheimen zitten die in de rest van het verhaal een cruciale rol spelen. Met  een vleugje mystiek en veel mysterie ontrafelt Strange haar zelfgesponnen web opnieuw op een ingenieuze manier. Agatha komt er achter wie ze echt is, geholpen door een jongen die zich ontpopt als dierenfluisteraar. Volgens deze Bryn kan ‘het verleden kan je vertellen waar je vandaan komt, maar ’t kan je niet vertellen wie je bent. Wie je bent, dat maak je hier en nu zelf uit’.

Agatha ontdekt hoe het zit met haar afkomst en voert een verbeten maar invoelbare strijd voor gerechtigheid. Strange voert een aantal vaste elementen op die haar boeken kenmerken. Een bijzondere rol voor een gebouw, een merkwaardige oude vrouw, de verhouding tussen een kind en haar ouders en vooral dat bijzondere familiegeheim dat de lezer tot de laatste bladzijdes vasthoudt. Dit keer in een gothic sfeer  waarin de mist en kerkhoven voor de mystiek zorgen, en een vloek en een geest geen onbelangrijke bijrol spelen. De personages zijn weer goed uitgewerkt, vooral die van Agatha’s echte vader die steeds meer reliëf krijgt. De arrogante en hebzuchtige neef Clarence is wat te karikaturaal. De omschrijving ‘meer dier dan aristocraat’ zegt eigenlijk voldoende.

Spannend, sfeervol en opwindend. Een nieuw boek van  Lucy Strange was al iets om naar uit te kijken en ze stelt niet teleur. Sterker nog: ze bevestigt haar naam als een van de beste Europese kinderboekenschrijvers van dit moment.

 

Tags : Andere landenDieren en natuurdoodengelandFamiliegeschiedenishistoriejeugdboekkasteelKinderboekLiefde en vriendschapmoederoudersproblemenRuzie en pestenSpanning en avontuurvaderVroeger