close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Fantasie is een machtig wapen

Recent besprak ik hier Kijkvogel en Keepvogel van Wouter van Reek (recensie hier). Naast dat prentenboek over Piet Mondriaan, naar aanleiding van een grote Mondriaantentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum, verscheen gelijktijdig  Mister Orange van Truus Matti. Zo is er voor kinderen van verschillende leeftijden iets te lezen en te bekijken over Mondriaan.

Waar het prentenboek van Wouter van Reek een feestje is, stelt Truus Matti met haar tweede boek teleur. Met haar debuut Vertrektijd viel ze op bij recensenten en ze ontving er een Vlag en Wimpel voor. Het is niet waarschijnlijk dat Mister Orange ook in de prijzen gaat vallen. Het lijkt alles te maken te hebben met de opdracht en het keurslijf dat daar mee gepaard gaat. Matti kan maar niet uit de voeten met de feiten waar ze krampachtig fictie van probeert te maken. In Mister Orange gaat het over de laatste jaren van Piet Mondriaan, die hij in New York doorbracht.

We volgen de jongen Linus die de nieuwe loopjongen voor de groentewinkel van zijn ouders wordt als zijn oudere broer naar de oorlog in Europa wordt gestuurd, het is 1943. Een van de klanten is een kunstenaar waarbij iedere twee weken een kist met sinaasappels moet worden afgeleverd. Linus kan het meteen goed vinden met deze Mister Orange en de twee voeren gesprekken over kunst, fantasie en de oorlog onder het verorberen van een sinaasappeltje. Daarmee draait het, net als bij Keepvogel, uit op Mondriaans missie om middels kunst een beter toekomstperspectief te creeeren.

Matti doet overduidelijk haar best maar verdrinkt in alle motieven en zijlijnen. De rauwe werkelijkheid van de Tweede Wereldoorlog wordt er bijgesleept als tegenhanger van Mondriaans pleidooi voor de verbeelding. Volgens Linus koop je maar weinig voor die verbeelding want je houdt er immers geen echte kogels mee tegen. Mister Orange noemt fantasie juist zijn sterkste wapen. ‘Schilderen is mijn manier om te zoeken naar hoe het beter kan worden in de toekomst.’ Los van het feit dat dit erg houterig proza is, is het vooral de nadrukkelijkheid waarmee de kracht van de verbeelding er in wordt gestampt, die stoort. Een zwaktebod daarbij is de rol van een Superheld, waarmee Linus fantasiegesprekken voert. Matti lijkt te willen zeggen dat de jongen ook zijn eigen verbeelding aanspreekt om kracht aan te ontlenen.

Het boek zegt al met al weinig over Mondriaan. Had Matti het maar aangedurfd om de echte schilder op te voeren en iets van zijn levensverhaal tot fictie te maken. Nu valt het van de goede bedoelingen aan elkaar en heeft het weinig zeggingskracht.

Titel Boek:

Mister Orange

Auteur:

Truus Matti

Kaft:
Tags : amerikaAndere landenFantasiejeugdboekkunstSpanning en avontuur