close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Ethisch dilemma in Examendeal komt niet uit de verf

Margje Woodrow Examendeal Jeugdboek
Gottmer
Waardering: 6.0

Meer kun je als schrijver niet wensen: het thema van je boek is een hot item in de actualiteit. Het lijkt alsof Examendeal is geschreven rond de verwikkelingen op de Ibn Ghaldoun in Rotterdam maar het boek was toen al lang klaar. De vergelijkenissen zijn frappant: gestolen eindexamens die worden verhandeld en ouders die als leerkracht werken en een onduidelijke rol spelen.

Kiki vangt op het toilet toevallig een gesprek op over de handel in examens. Ze staat er, net als een paar van haar vrienden, slecht voor en kan deze hulp goed gebruiken. Kiki koopt  het examen wiskunde voor 50 euro en daarmee is het balletje aan het rollen. Al snel wordt het een onoverzichtelijke puinhoop: het meisje van wie ze het examen kocht, raakt ernstig gewond en haar vader wordt verdacht van betrokkenheid. Het vriendengroepje aarzelt over het bestellen van meer examens, behalve haar eigen vriend Mick, die er weinig fouts in ziet. Kiki blijft vage deals afsluiten en geld deponeren in een kluisje waar ze de opgaven kan oppikken. De centrale vraag is: wat zou jij doen als je de uitslagen van de examens op een presenteerblaadje krijgt aangereikt? Dat dilemma wordt aangestipt maar echt veel diepgang kent die verhaallijn niet. Kiki realiseert zich wel dat het niet goed is om te frauderen maar ze is vooral bang voor de gevolgen.

Examendeal is vlot geschreven en dit soort spannende leesboeken vinden doorgaans gretig aftrek. Voor de meer geoefende lezer is er weinig plezier aan te beleven. De opbouw rammelt, de karakters zijn vrij plat en vooral stilistisch is het erg mager. Dat is bij dit soort boeken van minder belang: het gaat om de spanning en de ontknoping. Die valt tegen, de fraudeur is nogal willekeurig gekozen en de plot kent weinig logica. Maar dat kent de werkelijkheid vaak ook niet, dus in die zin is Examendeal aardig realistisch. .

Titel Boek:

Examendeal

Auteur:

Margje Woodrow

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : jeugdboekSchoolSpanning en avontuurthriller