close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Er ontplofte iets in mijn buik

De enige opdracht van Rosalie is om goed te zorgen voor Princesse, het hondje van Madame Lily. Een luizenbaantje vergeleken bij het werk dat de bediendes moeten verrichten. Haar werkgeefster neemt haar in de zomermaanden mee naar een huis aan zee waar ze een bijzondere tijd beleeft omdat ze haar seksualiteit ontdekt. Rosalie heeft tot dan toe geen enkele ervaring en kent alleen een gevoel van schaamte en afkeer als het om lijfelijkheid gaat.

Dat verandert als ze Friedrich ontmoet, die enorm van haar gecharmeerd is maar waarmee ze aanvankelijk geen raad weet. Als ene Meneer Victor, uit het milieu van haar werkgeefster, ten tonele verschijnt is het echt raak. Rosalie staat in vuur en vlam en ze weet niet waar haar overkomt. Niet zo vaak in jeugdboeken worden masturbatiescenes beschreven, al helemaal niet van meisjes, maar Dierickx durft het aan. ‘Er ontplofte iets in mjijn buik. Overal zat ik onder de rode vlekken en in mijn ogen lag een wilde blik’. Meneer Victor maakt op een akelige misbruik van haar en ze realiseert zich gaandeweg dat echte liefde iets anders is.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog waar België in betrokken raakt maar dat heeft weinig effect op de gebeurtenissen. De aristocratische sfeer is redelijk goed getroffen en heeft wel iets weg van de Groene Bloem trilogie van Floortje Zwigtman. Ook de broeierige sfeer van ontluikende seksualiteit is vergelijkbaar. Maar op het gebied van stijl en verhaallijnen en mooie zinnen komt Dierickx niet nog maar een beetje in buurt van Zwigtman. Er staan nauwelijks zinnen of alinea’s in die het literaire hart sneller laten kloppen. Integendeel: Dierickx bedient zich nogal eens van clichés (‘In mijn rug branndden zijn ogen en ik voelde ze op en neer gaan over mijn ruggengraat’). Er wordt nogal opzichtig naar een vervolg toegewerkt wat een plots en slap einde oplevert dat het onbevredigende gevoel versterkt.

Titel Boek:

De mooiste zomer van mijn leven

Auteur:

Karen Dierickx

Kaft:
Tags : historiejeugdboekLiefde en vriendschapOorlog en misdaadseksverliefd