close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Eerste Gouden Poëzie Medaille voor Van de Vendel

Edward van de Vendel heeft voor zijn dichtbundel Ik juich voor jou de eerste Gouden Poëzie Medaille gewonnen, een prijs die is ingesteld door het Vlaamse Poeziecentrum. Er waren alleen Nederlandse kinderdichters genomineerd, naast Van de Vendel ook Bette Westeria, Jaap Robben en Ted van Lieshout. Ik juich voor jou is een prachtige dichtbundel waarin de verzen allemaal op de een of andere manier aan sport zijn gerelateerd. Ik schreef er in mijn bespreking over: ' Hier komt de taalvirtuoos in Van de Vendel naar boven en dan hij is op zijn best. Ingenieus, uitdagend en compromisloos speelt hij met taal en gebruikt nieuwe woorden (bewonderpijn, hijghemd) als vanzelfsprekend.' De prijs voor Van de Vendel is dat een van de gedichten uit de bundel op muziek is gezet, zie de videoclip hier.

Er werden ook nog drie Poëziesterren uitgedeeld, prijzen voor de beste gedichten, door een jury van ruim 2000 kinderen. De winnaars daarvan zijn Diet Groothuis voor Gele dingendag, Erik van Os en Elle van Lieshout voor Ik weet wat ik worden wil en Ted van Lieshout voor Joris Jan Bas.
 

Plaatje: