close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Een zotte mus die in de metro springt

Zowel de schrijver als de antropoloog in Marita de Sterck raakten in de ban van parkour, schrijft de auteur achterin Niet zonder liefde. Niet zo gek want in deze sportieve discipline komt veel samen. Het gaat om het aftasten van fysieke, mentale en emotionele grenzen en het bevechten van hindernissen. Volgens De Sterck bekijken ervaren traceurs (zo heten de beoefenaars van parkour) ‘de natuur en de stad met wijd open, gretige ogen, ze spotten overal mogelijkheden’. Parkour is een combinatie van acrobatiek en atletiek waar bij deelnemers hindernissen trotseren die ze onderweg tegenkomen, op een spectaculair ogende manier. De Sterck benadrukt in het verhaal de veiligheid en de de voorzichtigheid die nieuwkomers op het hart wordt gedrukt. In het filmpje onderaan de recensie zie je de trailer van dit boek waarin de kunst van parkour te zien is.

In Niet zonder liefde is parkour de metafoor voor het nemen van obstakels. Juma raakt volstrekt in paniek als Arjun er bij haar op aandringt hun geheime relatie openbaar te maken. Ze springt subiet in de Antwerpse metro omdat ze het probleem niet onder ogen wil zien. Haar minnaar durft het donkere hol niet in en volgt haar bovengronds. Aardig gevonden maar jammer genoeg beperkt De Sterck zich daar niet toe. Ze verbindt er nog een paar verhaallijnen aan vast over volwassenen die ook tobben met de liefde. Dat maakt het er niet overzichtelijker op en bemoeilijkt de identificatie met de hoofdpersonen. In fragmenten wordt duidelijk wat er met de ouders van de beide tieners aan de hand is, wat direct te maken heeft met de paniek van Juma. De angst van Arjun voor gesloten ruimtes vindt maar moeizaam een plekje in het verhaal. Ondertussen hebben die twee via sms contact, onder en boven de grond.

Bij vlagen zit er vaart in het verhaal maar de warrige structuur zet er telkens de rem op. De urgentie van Juma’s probleem wordt niet duidelijk terwijl dat het hoofdthema van het boek is. De metafoor die parkour vormt voor het overwinnen van obstakels is nogal opzichtig en gezocht. Met de diverse relatieproblemen stipt De Sterk nogal veel thema’s aan: echtscheiding, liefde op latere leeftijd, verlatingsangst, multiculturele relaties etcetera. Nee, De Sterck vertilt zich aan deze  ‘moderne stadsroman’ die wel een mooi beeld van Antwerpen geeft.

Het enige personage waarin het grote schrijftalent van De Sterck tot uiting komt is de oma die met haar gedachtenwereld de verbindende draad vormt. Ze maakt zich zorgen en moppert wat in het rond, maar niet zonder liefde. Ze is de vertelstem die in dat geweldige Vlaams commentaar levert op de troebelen van haar nazaten. Prachtig hoe ze tegen haar overleden man tekeer gaat en zich zorgen maakt over haar kleindochter. ´Van de zotte mus die vroeger op haar trottinette rondkoerste tot dat de banden van dat tweewielerke versleten waren was niet veel over.’ Een personage om van te smullen, zoals er al veel waren in de eerdere boeken van De Sterck.

Titel Boek:

Niet zonder liefde

Auteur:

Marita de Sterck

Kaft:
Video description:

Een filmpje bij het boek van Marita de Sterck waarbij goed te zien is wat Parkour precies is.

Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapSpanning en avontuurSport en lichaamstad