close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Een weinig geslaagde thriller over de Noord-Zuidlijn

Jowi Schmitz Schat onder de stad Kinderboek
Leopold
Waardering: 6.0

Bij veel nieuwe bouwprojecten worden archeologische vondsten gedaan die soms zelfs voor vertraging zorgen. Een spannend gegeven voor een kinderboek, helemaal waar het om de Noord-Zuidlijn in Amsterdam gaat, dan komt het dichtbij. De vader van Daan is iets op het spoor wat op een schat lijkt en heeft nog maar een paar dagen voordat de werkzaamheden weer verder gaan.

Schat onder de stad begint er mee dat Daan de assistente van haar vader dood aantreft in hun grachtenpand. Ze is er niet zeker van of het een ongeluk is, of dat er meer aan de hand is. Een aantal maffe ontmoetingen (een aangelopen hond, een vage internetvriend) brengen haar in spannende situaties en steeds dichter bij de schat. Ze is op zoek naar de andere helft van de steen die haar vader heeft gevonden en waar een spreuk op staat. Jowi Schmitz schreef twee jaar Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen waar veel collega-recensenten veel enthousiasten over waren dan ik, ze kreeg er ook nog eens een Vlag en Wimpel voor. Dit is een boek van een heel andere snit en ver weg van het literaire pad van haar andere boeken. Een thriller-detective in categorie: snelle halen, gauw thuis. Het verhaal hangt van de ongeloofwaardige ontwikkelingen aan elkaar om maar zo snel mogelijk en binnen 120 pagina’s bij de plot te komen.

Hopelijk is het een eenmalige uitstapje want Schmitz laat op deze manier weinig van haar talent zien. Zo af en toe gloort er een zinnetje of alinea waaruit blijkt dat ze wel degelijk kan schrijven. Ze heeft met veel mensen rond de Noord-Zuidlijn gesproken maar dat vertaalt zich niet in interessante wetenswaardigheden of inzichten in het bouwproject of archeologie. We dwalen mee over en onder de grachten van Amsterdam maar het ontbreekt aan figuurlijke diepgang.

Titel Boek:

Schat onder de stad

Auteur:

Jowi Schmitz

Kaft:
Tags : jeugdboekSpanning en avontuurstadvader