close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een vader die zijn dochter van het dak gooit

Selma Noort De zee kwam door de brievenbus Kinderboek
Leopold
Waardering: 7.5

In het bootje waarmee Liesje wordt opgepikt, zit een man die zegt dat de watersnood ‘de straf van God voor onze zonden’ is. Liesje kan het wel begrijpen dat God boos is op haar vader. Hij had gezegd dat hij niets te maken wilde hebben met een God die alleen maar toekeek als er oorlog was. En zij is ook boos op haar vader want hij gooide haar van het dak af. Het gezin was naar zolder gevlucht tijdens de watersnood en als er eindelijk een bootje langs komt, besluit de vader zijn twee dochters mee te geven. Liesje is daarmee gered maar het voelt tegelijkertijd alsof ze in de steek is gelaten.

Selma Noort maakte fictie van het waargebeurde verhaal van haar goede vriendin Lia, die acht jaar was tijdens de watersnoodramp. De zee kwam door brievenbus is het verhaal van de nacht van de ramp en de paar dagen erna totdat het gezin is herenigd. Er zijn meer (niet eens heel veel) kinderboeken over de watersnoodramp geschreven en het verhaal is dan ook niet verrassend of actueel. Maar Noort schreef wel een relevante en vooral secure novelle, waarin ze het drama vermijdt en heel dicht op de huid van Liesje gaat zitten. Ze beschrijft de angst, verbazing, verwarring en spanning in treffende, korte zinnen zonder opsmuk. Ook de angst van de ouders is invoelbaar, de terugslag van de vader als het gezin is herenigd, waarbij Liesje meteen doorheeft dat zij sterk moet zijn.

Een traumatische en onmiskenbaar ingrijpende gebeurtenis waarvan niet de gevolgen worden beschreven, maar de belevenissen en gevoelens tijdens het drama. Het doodsbange geschreeuw van mensen en het loeien van koeien in doodsnood, het hoeft geen uitleg dat die momenten voor altijd in het hoofd gebeiteld zitten. Natuurlijk is het geen straf van God, al noemt haar opa het ook een zondvloed. Er is gewoon veel te lang niets aan de dijken gedaan, zoals haar vader vermoeid opmerkt. En gelijk dat ie heeft.

Titel Boek:

De zee kwam door de brievenbus

Auteur:

Selma Noort

Illustrator:

Martijn van der Linden

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Tags : Echt gebeurdgodjeugdboekreligieVroegerwatersnoodramp