close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Een schoolkrant waarin niks mag

Na haar succesvolle serie over Mees Kees, begint Mirjam Oldenhave aan een nieuwe reeks die zich opnieuw in en om een school afspeelt. De nieuwe setting is de redactie van een schoolkrant. Het officiele krantje is saai en voorspelbaar en beschrijft vooral de schoolreisjes terwijl de ideeenbus van de redactie vol met interessante nieuwtjes over leraren en leerlingen zit. Een nieuwe redacteur verzint een inventieve oplossing voor dat probleem.

Een iets andere insteek met wat meer nadruk op spanning en  nieuwe personages maar voor de rest is Flits een voortzetting van Mees Kees. Opnieuw staan onderlinge verhoudingen in de klas en op het schoolplein centraal. Jacques Vriens kan rustig met pensioen, hij heeft met Mirjam Oldenhave een waardige opvolger waar het gaat om boeken over het schoolleven.

Het is de stijl van Mirjam Oldenhave die haar boek uittilt boven vergelijkbare kinderboeken. Ze schrijft vlot en consequent en de grappige tussendoor-zinnetjes zorgen voor een glimlach. Over een hoogbegaafd meisje dat tijdens de les andere dingen mag doen: ‘Ze heeft hongerige hersenen, die moeten we bijvoeren.’ Jammer genoeg hinkt Flits op teveel gedachten en lijkt de stijl wat ondergeschikt. Een niet al te spannend verhaaltje over een groepje schooljongens dat heelt met gestolen spullen, neemt veel ruimte in.  De opbouw is wat rommelig en staat erg in dienst van de plot. Terwijl Oldenhave een van die auteurs is die boeken kan schrijven waarin ogenschijnlijk niet zoveel gebeurt, en die toch heel onderhoudend zijn.

Maar toch is Flits geen mislukt boek. De schoolkrantredactie is een aardig gegeven en de personages zijn inorde. Het verhaal wordt beschreven vanuit de onzekere Daan die onder de indruk is van Toni, een Italiaanse jongen die zich weinig aantrekt van de gedragscodes. Daan leert zijn grenzen te verleggen, Toni begrijpt dat hij zijn impulsiviteit moeten leren indammen. De manier waarop de kinderen van elkaar leren en zich tot elkaar verhouden, is interessant. Een stuk boeiender dan het detective-achtige verhaaltje.

Titel Boek:

Flits! De nieuwsjagers

Auteur:

Mirjam Oldenhave

Illustrator:

Rick de Haas

Kaft:
Tags : jeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapSpanning en avontuur