close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Zichzelf kwijtgeraakt

Marjet Huiberts Een schildpad was zijn schildje kwijt Prentenboek
Gottmer
Carmen Saldaña
Waardering: 7.5

Het is niet aan de orde wat is er gebeurd want het gaat om de vraag hoe hij het terug kan vinden. Schildpad is zijn schildje kwijt en is met zijn blote rug op zoek naar een wezenlijk onderdeel van zichzelf. ‘Hij dacht: Wat moet ik zonder schild? Ik ben zo veel te naakt! Ik ben mijn schild, mijn huis en ook/ mezelf nog kwijtgeraakt’. Die laatste toevoeging is van belang: zonder schild is hij zichzelf niet meer, zijn identiteit is weg. Hij  is verdrietig, verward en angstig. Dat moet in een prentenboek voor peuters niet al te lang duren vanwege het gevaar dat de zwaarte  overslaat.

Na een prachtige pagina waarop de droom van schildpad, die zijn schild terugheeft, is verbeeld, slaat de sfeer om. ‘Hij hoorde iets…van ver, van diep? Een klein en zacht gefluit’. Het blijkt een klein vogeltje te zijn dat hem naar een bloemenwei (rijmt op blij) leidt alwaar ze samen het licht zien. Vogel bouwt een nest op de rug van schildpad die én weer een schild heeft en na een tijdje ook een gezin.

Een eind goed/al goed voorleesboek van Marjet Huiberts die we vooral kennen van Aadje Piraatje maar die tegenwoordig noodgedwongen samen met anderen prentenboeken maakt, zoals met Merel Eyckerman (Mijn zusje heeft het kleinste huis). Haar rijm  blijft makkelijk voor te lezen maar haalt niet hoge niveau van Aadje Piraatje door de rijmdwang die af en toe opduikt, waardoor woorden in een onlogische volgorde worden geplaatst.

De Spaanse illustrator Carmen Saldaña is nieuw voor de Nederlandse markt. Haar tekeningen met stemmige kleuren neigen naar retro en voelen direct vertrouwd aan. Ze blijft dicht bij het verhaal en treft vooral de verweesdheid van Schildpad goed, net als zijn opgetogenheid later in het verhaal. De manier waarop ze speelt met de grootte werkt goed, de close-up van een huilende schildpad is indrukwekkend.

De omslag in het boek is sterk: als je jezelf kwijt bent is er toch hoop, met hulp en liefde van anderen en een beetje creativiteit en geluk. Een oplossingsgericht boek waarin de plot niet voor  de hand ligt, hij vindt zijn schild niet terug,  en lief en bijna romantisch is.