close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Ome Sven rijmt op caravan

Marjet Huiberts Mijn zusje heeft het kleinste huis Prentenboek
Gottmer
Merel Eyckerman
Waardering: 7.5

Ome Lodewijk-Matthijs / woont in een mooi en grot paleis. / Maar hij is geen prins of koning; / hij heeft een bewakerswoning. 

Marjet Huiberts, bekend van vooral de boeken die ze samen met Sieb Posthuma maakte over Aadje Piraatje, schreef de toegankelijke versjes voor dit prentenboek waarin verschillende manieren van wonen centraal staan. Ome Sven, dat rijmt op caravan, ome Beau op bungalow en tante Jolij, die woont dus op een boerderij (samen met tante Yolanthe trouwens, dit soort onnadrukkelijke diversiteit wordt gelukkig steeds gewoner). Je kunt overal wonen, in een schip, een torenflat of in een bejaardenhuis (opa en oma van der Sluis). De hoofdpersoon neemt op al die plekken een kijkje, met step en knuffel en blijkt zelf met papa en mama in een rijtjeshuis te wonen. De titel refereert natuurlijk aan het zusje dat op komst is en nog in mama’s buik woont.

Uitstekende voorleesversjes maar vooral de illustraties van de Vlaamse illustrator Merel Eyckerman vallen op. Eyckerman is in ons land bekend van haar tekeningen voor Jaap Robben en Diet Groothuis. Ze hanteert een fel-realistische stijl,  met gedempte pasteltinten, waarbij ze speelt met het formaat van de personages, wat een licht- vervreemdend effect heeft. Het hoofd van de ik -figuur is soms ineens een stuk groter. Verder is er te zien wat er te zien moet zijn, en stiekem zijn deze precieze, ongekunstelde prenten een verademing.

En wat rijmt er op villa? Tante Mila natuurlijk.

Tags : FamiliegrootoudersoudersPrentenboekVoorleesboekwonenzuszwangerschap