close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Een scheepsjongen en zijn familieperikelen

Chris droomt ervan om zeeman te worden en grijpt zijn kans als hij thuis weer eens ruzie heeft en illegaal aan boord van een schip weet te komen. Het verhaal van een scheepsjongen, zoals er meer zijn in de Nederlandse kinderliteratuur. Paddeltje, Bontekoe en nu Stormvaart, begeleid door een mooie en informatieve website.

Alle elementen zijn aanwezig: piraten, storm, dronkelappen en schuinsmarcheerders en onbetrouwbare sujetten. En natuurlijk Chris, de schuchtere jongen door wiens ogen we het ruwe zeebonkenleven aanschouwen. Hij kan zich eerst nog verstoppen maar wordt al snel ontdekt.

Het aardige van Stormvaart zijn de familiebesognes. Chris ligt voortdurend in de clinch met zijn stiefvader terwijl zijn broer redelijk met hem kan opschieten. Hij komt bij toeval op hetzelfde schip als zijn broer terecht en de twee raken ze in gesprek over hun thuissituatie en hun biologische vader en er wordt veel duidelijk. Iets teveel want Wouda kiest voor een ontknoping die het verhaal rond maakt maar wel erg voor de hand ligt en eerder afbreuk doet dan het verhaal sterker maakt. De gevoelens van Chris en zijn relatie met zijn broer en beide vaders, is boeiend maar had sterker uitgewerkt kunnen worden.

De stijl van Suzanne Wouda is weinig verrassend maar ook niet heel kinderachtig. In dit genre is Stormvaart een heel aardig boek, al is het al vele malen eerder gedaan. Niets nieuws onder de zon, maar misschien hoeft dat ook niet altijd. Gewoon een vlot en redelijk spannend leesboek voor jongens, en waar eigenlijk niet voor meisjes ook?Gewoon een vlot en redelijk

Titel Boek:

Stormvaart

Auteur:

Suzanne Wouda

Kaft:
Tags : geschiedenisjeugdboekpiratenscheepvaartSpanning en avontuurstiefvaderzee