close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Een prettig gesprek met John Irving

Op 19 maart van dit jaar had ik de eer een vraaggesprek te voeren met de Amerikaanse auteur John Irving. Door alle Libris-besognes liet de publicatie even op zich wachten maar deze week is het resultaat te lezen in de NCRV-gids. Een uitgebreidere versie van het interview staat op de website. 

John Irving was in Nederland ter promotie van zijn laatste roman Last Night in Twisted River en resideerde in het chique Amsterdamse hotel Le Grand waar ook het gesprek plaats vond. Uw verslaggever was enigszins nerveus maar door de professionele, kalme en geintereseerde houding van de auteur, ontspon zich een interessant gesprek. Waar ik bang voor was: geijkte antwoorden van een murw geinterviewde schrijver, gebeurde niet. John Irving deed alsof hij iedere vraag voor het eerst te horen kreeg. Misschien waren mijn vragen ook wel enorm origineel.

Het gesprek duurde ongeveer drie kwartier. John Irving nam een glas water en bestelde een kopje groene thee met ‘a drop of honey’. Hij bezondigde zich niet aan de overheerlijke petit fours, uw verslaggever uiteraard wel. Zijn vrouw kwam nog even melden dat ze terug was uit de stad. Ik liet me de foto-opportunity niet ontnemen en ik deed iets wat ik nog nooit had gedaan: ik vroeg een handtekening voor in het boek.

 

Plaatje: