close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een pratende kat zonder functie

Beatrijs Oerlemans De Sterrenkijker Kinderboek
Lemniscaat
De Sterrenkijker
Waardering: 7.0

Twee kinderen en een pratende kat die op een bootje over de grote zee dobberen. Roos mist een been, Maarten zijn moeder en de kat is op zoek naar zijn poezenvriendje van wie hij werd gescheiden. Ze reizen van eiland naar eiland en mogen wensen doen tijdens de sterrenregen.

De sterrenkijker is een fantasieverhaal van debutante Beatrijs Oerlemans dat door de uitgever brutaalweg met de boeken van Paul Biegel vergeleken maar dat is vele bruggen te ver. De fraaie illustraties van Peter Paul Rauwerda refereren wel aan Biegels wereld en tillen het boek op, net als de mooie uitgave. Het verhaal blijft achter, ondanks de soms fraaie zinnen en mysterieuze onderlaag. De gelaagdheid ontbreekt en de personages brengen onvoldoende mee om nieuwsgierigheid op te wekken. Het heeft iets weg van een Life of Pi voor kinderen maar dan een versie die niet echt uit de verf komt.

Het verhaal over de circusavonturen van Roos is te uitgesponnen het onderliggende verdriet van Maarten wordt veel te terloops aangestipt. En die pratende kat, ach ja… een pratende kat. In fantasieverhalen kan veel maar als het geen functie heeft, gaat het snel vervelen. Wat overblijft is een aardig voorleesverhaal met mooie prenten .

Titel Boek:

De sterrenkijker

Auteur:

Beatrijs Oerlemans

Illustrator:

Peter-Paul Rauwerda

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : circusDieren en natuurFantasiejeugdboekSpanning en avontuurzee