close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een prachtige verjaardagstaart voor Aadje Piraatje

Marjet Huiberts Aadje Piraatje viert feest Prentenboek
Gottmer
Sieb Posthuma
Waardering: 7.5

Dit boek wordt voor relaties begeleid door een mooie maar even noodzakelijke als treurige brief waarin de uitgever uitlegt waarom het laatste boek van Sieb Posthuma zo snel na zijn dood wordt uitgegeven en het oprechte verdriet over zijn overlijden met ons deelt. Het vijfde Aadje Piraatje boek (waaronder een badboekje) blijkt niet alleen het einde van deze serie maar het allerlaatste boek met illustraties van deze grote kunstenaar. Dit jaar verscheen ook al De familie Lazuriet, een boek waar Posthuma veel energie in had gestopt en nieuwe wegen mee probeerde in te slaan, en dat mijns inziens wat meer lof verdiende dan het tot nu toe kreeg.

Bij Aadje Piraatje is geen sprake van vernieuwing, de boeken over het zoontje van de scheepskok zijn onderhand een merk geworden. Met zijn vertrouwde vrienden Joop-houten-poot, Jan-zonder-hand, Stille Cornelis, Stoere Jeroen, Goof-zonder-oog en alle anderen hadden we nog prima een tijdje voortgekund. Ze belanden in de sneeuw, de tand van Aadje zit los , hij krijgt leesles en ze belanden met een schip in een storm. ‘Storm is een woeste rover, maar hij waait ook weer over’. De rijmpjes blijven leuk, al komt er wel een beetje de sleet op, maar de geestige en herkenbare illustraties van Sieb maken het succes van Aadje Piraatje. Ook in dit boek is hij weer op dreef, met allerlei grappige details (doodshoofden op het schort van Aadjes vader). De consequente rol voor de meeuwen valt op en het blijkt knap hoe hij van de ogenschijnlijk woeste zeerovers, sympathieke lieverds weet te maken.

De titel is wat misleidend en uiteraard ingezet om aan te sluiten bij de komende Kinderboekenweek. Slechts het laatste verhaal gaat over feest en het is een van de mindere uit de bundel. Aadje viert zijn verjaardag en Huiberts heeft moeite er een originele draai aan te geven. De verjaardagstaart die Sieb voor Aadje bereidt, is wel van een grote schoonheid. En naar de parmantige meeuwen met feestmutsen en schortjes kan ik steeds opnieuw kijken.

Nooit meer een nieuw boek van Sieb Posthuma, het is vooralsnog een onverdraaglijk idee. Gelukkig hebben we een schat aan prachtige boeken om telkens opnieuw te bekijken.

 

 

Titel Boek:

Aadje Piraatje viert feest

Auteur:

Marjet Huibers

Illustrator:

Sieb Posthuma

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : piratenPoëziePrentenboekVoorleesboek