close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een ontroerend en klassiek wintersprookje

De huishoudelijke taken zijn prima verdeeld: hij schrijft en zij tekent. Het echtpaar Meinderts/Fienieg hoeft de deur niet uit voor overleg maar kan gezamenlijk in slaap vallen en ontwaken met hun projecten tussen hen in. Ze leverden al vele prima prentenboeken af, met Het regent zonlicht als één van de hoogtepunten. Het sneeuwmeisje is opnieuw een betoverend prentenboek. Meinderts legde de basis voor dit album met de jeugdmusical De winterkoningin.

De kou slaat van de bladzijden in Het sneeuwmeisje. Het is een magisch sprookje over een meisje dat uit een sneeuwvlok wordt geboren en in wie de winterkoniningin haar vurig gewenste dochter ziet die ze Engel noemt. Engel krijgt de mooiste kamer van het paleis maar wordt op een kwade nacht door de sneeuwgeest gehaald. Een jongen met zijn sneeuwwitte gans vinden haar in het bos en de drie gaan op zoek naar de winterkoningin en het paleis. De reis omhelst vier prachtige prenten die het hart en het hoogtepunt van het boek vormen.

Het sneeuwmeisje is een ontroerend en klassiek wintersprookje dat de lezer op vleugels draagt. Het wekt dat lichte gevoel van vervreemding op dat het duo zo eigen is. De kou slaat van de bladzijden. Fienieg is misschien niet de beste illustratrice van ons land (de mensen die ze tekent zien er altijd het zelfde uit) maar ze weet wel vaak veel magie en sfeer op te roepen. Haar abstractere prenten zijn de betere. De teksten van Meinderts zijn puntgaaf en prima voorleesbaar. Een boek dat in veel opzichten tot de verbeelding spreekt.

Titel Boek:

Het sneeuwmeisje

Auteur:

Koos Meinderts

Illustrator:

Annette Fienieg

Kaft:
Tags : PrentenboekSprookjeswinter