close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een muzikale kalender voor het hele jaar.

Koos Meinderts De liedjesalmanak. Lente & zomer Poëzie
Rubinstein
Annette Fienieg
Waardering: 8.0

‘Jan, Jan, luister Jan, je weet dat jij niet schieten kan. Je weet dat jij niet schieten mag. Maar als je dan toch schieten wil, schiet dan maar in de lach’.  Het statement van Koos Meinderts rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag doet denk aan zijn tijd bij het Klein Orkest. Het is een van de sterkste teksten uit de Liedjesalmanak (Jan, Jan, luister Jan, oorlog is geen pretje, luister naar je moeder Jan, naar haar schietgebedje’) die lekker door de lente en zomer heen wandelt. Van 1 april, via Koningsdag en Rokjesdag, langs Vaderdag en de Avondvierdaagse naar de laatste schooldag

Vorig jaar verscheen al de Liedjesalmanak voor herfst en winter en nu is het hele jaar rond met de lente/zomer-editie. Een prachtige muzikale kalender die heel geschikt is om op scholen en verenigingen te gebruiken.  Bij beide boeken zit een cd met liedjes waarin Thijs Borsten een belangrijke rol speelt. Heerlijke liedjes om naar te luisteren of mee te zingen. En Annette Fienieg is als illustratrice in dit soort werk op haar best. Haar tekeningen hebben iets melancholieks maar ook bijna altijd een komische of originele toets.

De traditionele liedjes hadden van mij niet gehoeven; Groen is gras kan iedereen immers wel meezingen. Grappig zijn dan wel weer de bestaande teksten waaraan Koos Meinderts eigen coupletten heeft toegevoegd, zo worden de jagers in het knollen-knollenland nu ineens hard door het haasje gebeten. En dat hebben ze geweten!

 

 

Titel Boek:

De liedjesalmanak. Lente & zomer

Auteur:

Koos Meinderts

Illustrator:

Annette Fienieg

Uitgever:

Rubinstein

Kaft:
Video description:

Een aantal fragmenten van de cd die bij de liedjesalmanak van Koos Meinderts hoort, bij de lente en zomer-editie.

Tags : muziekPoëziePrentenboekzingen