close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Een kijkje in de Zweedse hiphop-keuken

Is het geoorloofd of verstandige om buitenlandse boeken naar een Nederlandse situatie over te zetten? Die vraag kwam laatst aan de orde bij een studiemiddag van vertalers waarbij ik aanwezig was. Heel soms gebeurt dat maar het gevaar is dat het boek totaal van karakter verandert. De vraag is eerder of alle boeken wel voor vertaling in aanmerking komen. Dat geldt zeker voor King Steves Shiny Hiphopbijbel.

Een origineel en maf  boek met ‘glow in the dark’-cover en geinige tekeningetjes over een jonge rapper die zich vooral kan uiten in zijn teksten. Geen stoere bink maar een wat onzekere puber die gelukkig bevriend maakt met een nieuwe klasgenoot die erg muzikaal is. Een pakkend thema maar het probleem bij dit boek is dat het van Zweedse oorsprong is en dat de voorbeelden ook uit dat land komen. Het gaat dus niet over The Opossites en De Jeugd van Tegenwoordig maar over een Zweedse groep als The Latin Kings.

Het kan eigenlijk niet anders dan dat de oorspronkelijke voorbeelden in de vertaling zijn gehandhaafd, de vertaalster geeft een handige toelichting, maar het boek blijft daardoor mijlenver vewijderd van de belevingswereld van Nederlandse jeugd.

Fröhling schrijft bevlogen in vaak gekke, korte zinnetjes en malle gedachtensprongetjes en natuurlijk idiote raps en de dappere vertaling van Bernadette Custers houdt goed stand. Maar het komt allemaal niet uit de verf omdat Nederlandse kinderen nou eenmaal niet weten wat bijvoorbeeld  de meest succesvolle Noorse film aller tijden is en daardoor de overeenkomsten met Star Wars totaal oninteressant zijn.

Een snel boek, geheel in de stijl van de rap, over een onzekere jongen die zichzelf omhoog haalt middels zijn teksten, indruk wil maken op een meisje, ons van alles probeert te leren over hiphop maar totaal ongeschikt voor de Nederlandse markt. De Nederlandse hip hop is groot en belangrijk genoeg om een jeugdroman aan te wijden, waarom zou een Nederlands kind zich in vredesnaam verdiepen in de Zweedse scene?

 

Titel Boek:

King Steves shiny hiphopbijbel

Auteur:

Thomas Fröhling

Vertaler:

Bernadette Custers

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapmuziekSchool