close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Een kampeerbus met een eigen willetje

Weinig kinderen zullen bekend zijn met Chitty Chitty Bang Bang, het boek van Ian Fleming uit 1964 dat later verfilmd werd met Dick van Dyke in de hoofdrol. De muziekfilm moest het succes van Mary Poppins evenaren maar bleef ergens halverwege steken, ondanks de bemoeienis van Roald Dahl met het script. Ian Fleming is wereldberoemd van zijn serie boeken waarop de James Bond films zijn gebaseerd. Van de verhaaltjes die hij zijn zoontje vertelde, construeerde hij een jeugdboek dat een soort mini-versie van een James Bond verhaal is. Zonder held weliswaar maar met avontuur en bijzondere auto’s met hightech snuisterijen. De bekende auteur Frank Cottrell Boyce kreeg van de nabestaanden van Ian Fleming het verzoek om een vervolg op het boek te schrijven, zodat kinderen van nu ook kennis kunnen maken met het verhaal van de vliegende auto.

Chitty Chitty Beng Beng vliegt weer is een grappig avonturenboek over het gezin Toetering dat avonturen beleeft in een Volkswagenbus met een eigen wil. De bus is op zoek naar zijn identiteit en verleden (lees: originele onderdelen) en besluit zelf wanneer hij wil starten, vliegen of varen. De bus neemt de familie via Parijs mee naar de Arabische zee waar de kinderen Toetering hun ouders uit het oog raken en in een ontvoeringszaak belanden. Een sympathiek gezin dat zich het hoofd niet snel gek laat maken en altijd weer een uitweg weet te vinden; eigenlijk vervullen ze met zijn allen de James Bond heldenrol.

Het verhaal is geestig opgeschreven met een heerlijk relativerende toon. ‘Die knop is voor de schietstoel, voor het geval u het voertuig plotseling moet verlaten. Onder de koplampen zitten twee geweren, die zult u wel niet nodig hebben…’ ‘Waarschijnlijk niet. We wilden alleen ergens een pizza gaan eten of z’o’. ‘Dan hoef ik dus niet het rookgordijn te demonstreren, of de raketlanceerinstallatie, en wens ik jullie een prettig ritje’. De terloopse verwijzingen naar de James Bond-verhalen verhogen de feestvreugde. Chitty Chitty Beng Beng is uitstekend vertaald en goed geillustreerd en vormgegeven, een aanrader voor jongens die nog graag een avonturenboek lezen.

Titel Boek:

Chitty Chitty Beng Beng Vliegt weer

Auteur:

Frank Cottrell Boyce

Illustrator:

Joe Berger

Vertaler:

Lidwien Biekmann

Kaft:
Tags : Andere landenFamiliejeugdboekKinderboekreizenSpanning en avontuur