close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Een innemende neuroot en zijn liefdevolle moeder

Zelden is een hoofdpersoon zo ontwapenend als Frankie, de hoofdpersoon uit Vreemde Vogels van de Nieuw-Zeelandse schrijfster Kate de Goldi. Een grotere neuroot is niet te verzinnen. Hij maakt zich zorgen over van alles, is een hypochonder in het kwadraat en angst is zijn tweede natuur. Hij zou zomaar een zeurderige, meelijwekkende zielepiet kunnen zijn aan wie je je rot ergert. Niets is minder waar. Frankie is innemend en grappig en hij is nog goed te begrijpen ook. Gaandeweg het boek wordt steeds duidelijker wat de achtergrond van Frankie’s angsten en neuroses is. Ondertussen gaat hij gewoon door met leven, met vallen en opstaan. Hij heeft een paar geweldige vriendschappen en zijn nieuwe klasgenootje Sydney komt wel heel erg binnen. Ze stelt vragen die zijn beste vriend Gig nooit stelt want voor hem is alles in het leven van Frankie vanzelfsprekend.

Bijvoorbeeld dat Frankie zijn eigen vader oom noemt, dat er drie knotsgekke tantes een cruciale rol in zijn leven speelt en dat zijn moeder al jarenlang niet meer buiten hun huis is geweest. De band tussen Frankie en zijn moeder, die een eigen bedrijfje in taarten heeft, is hecht. Als hij ’s avonds de slaap niet kan vatten vanwege zijn gepieker, bespreekt hij met haar zijn zorgen. Bepaalde dingen zijn echter onbespreekbaar en dat breekt hem op den duur op.

Vreemde Vogels is een merkwaardige roman waar je goed bij moet blijven. Het verhaal waaiert alle kanten uit en het valt niet mee de grote lijn vast te houden al komt De Goldi altijd weer terug bij de hoofzaak. De karakters zijn fantastisch, excentrieke tantes en een liefdevolle moeder en natuurlijk de neurotische Frankie zelf.

In het prachtige psychologische slot van Vreemde Vogels komen alle lijntjes samen en valt het kwartje. Zo is het uiteindelijk ook nog echt een feelgood boek maar dat goede gevoel overheerste de hele roman door al.

Titel Boek:

Vreemde Vogels

Auteur:

Kate de Goldi

Vertaler:

Ineke Lenting

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschapSchool