close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+Leeftijd

Een gewonde bizon

Erna Sassen Een indiaan als jij en ik Kinderboek
Leopold
Waardering: 8.0

‘Ik weet dat je in Syrië heel bang was voor de bommen,’ zegt ze. ‘Maar hier in Nederland zijn geen bommen. Dus je hoeft niet bang te zijn om hier te gaan slapen.’ Juf Annet spreekt heel langzaam en duidelijk. ‘In Syrië boem boem’, zegt Aïsha. ‘In Nederland boem boem’. 

Op het moment dat je denkt: dit lijkt wel heel letterlijk uit De kinderen van juf Kiet te komen, merk je de voetnoot op waarin staat dat het fragment  inderdaad op de documentaire is gebaseerd. Boaz heeft net ontdekt dat Aïsha uit Syrië komt en geen indiaan is. Dat wist hij eigenlijk wel ‘maar het zou zo leuk zijn geweest’. Vanaf het eerste moment dat het meisje de klas binnenstapt, en naast hem komt zitten, is Boaz gefascineerd door Aïsha. Hij bedenkt dat ze een indiaan is en werkt die fantasie voor zichzelf tot in detail uit.

Boaz is de hoofdpersoon uit Een indiaan als jij en ik, het nieuwste kinderboek van Erna Sassen. Hij is een lieve, slimme maar ook dromerige en soms wat naïeve jongen die goed kan leren maar de aansluiting bij zijn leeftijdgenoten mist.  Met Aïsha heeft hij wel meteen een klik en samen gaan ze hard aan de slag met een werkstuk over de Maya’s.

Sassens boek raakt aan een paar actuele thema’s (druk op de schoolprestaties van kinderen en asielzoekers) maar daar ligt de nadruk niet op. Ze schetst vooral een liefdevol portret van een wat angstig kind dat zijn plek op school en in de wereld aan het verkennen is maar het liefst in zijn eigen gedachtenwereld zou blijven hangen.  Als hij door zijn ouders, vooral zijn vader, onder druk wordt gezet om een klas over te slaan, komt er iets in hem los.  Boaz leek wel een gewonde bizon met een indianenspeer in zijn rug en stoomwolken uit zijn neusgaten. Hij wordt razend van de gedachte dat hij niet meer bij Aïsha in de klas zou zitten en loopt weg van huis. Wat dit prachtige zinnetje oplevert: Het probleem bij van huis weglopen is: wanneer ga je weer terug???

De indianenmetafoor is niet in het hele boek even sterk, vooral de random verspreide indianenweetjes zijn een sta-in de-weg. De sterke illustraties van Martijn van der Linden compenseren dat weer: vormgeving, tekeningen en tekst gaan een fijn verbond aan.

Een indiaan als jij en ik is een mooi klein verhaal waarin de fantasie van de jongen niet eens zo ver van de werkelijkheid  is verwijderd want Aïsha heeft veel eigenschappen die indianen eigen zijn.

Tags : angstFamiliehumorindianenKinderboekLiefde en vriendschapomaoudersRuzie en pestenSchoolvluchtelingenweglopen