close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een graphic novel heeft niet zoveel tekst nodig

Torben Kuhlmann Lindbergh. Het grote avontuur van een vliegende muis Prentenboek
De vier windstreken
Joukje Akveld
Waardering: 8.0

Anders sluit je je studie ‘Ilustration und Kommunikationsdesign’ even af met een album dat wereldwijd in de smaak valt. De graphic nove Lindbergh – het grote avontuur van een vliegende muis is zowel in Europa als Nederland een groot succes. Het boek van de Duitser  Torben Kuhlmann (32)  is in Nederland uitgegeven door De Vier Windstreken, en uitstekend vertaald door Joukje Akveld. Die vertaling was noodzakelijk omdat het boek opvallend veel tekst bevat, die voor een groot deel overbodig is, en daardoor vaak stoort en afleidt. Dus maar snel even het enige minpunt aan dit verder schitterende boek afwerken, hebben we dat maar gehad. Op de prenten gebeurt soms weinig, soms veel, er hangt vooral dreiging over de pagina’s. Het is onnodig om te benoemen dat de muis in in een riool is gevlucht, waar hij even veilig is. Als er een vlucht  vleermuizen aankomt, staat er: ‘Plotseling fladderden er dreigende wezens om hem heen’. Enzovoorts, de tekst ondersteunt de tekeningen nauwelijks maar vertelt wat er toch al te zien is.

En wat is er veel te zien. Het verhaal van een eenzame muis die naar Amerika wil en afziet van een bootreis en besluit zelf iets in elkaar te knutselen waarmee hij kan vliegen. In grote prenten, soms een overzicht, vaak een detailtekening, zien we de muis ploeteren en exeperimenteren. De nostalgische sfeer is goed getroffen, zonder oubolligheid, het gebruik van krantenkoppen geeft historische duiding. Kuhlmann maakt optimaal gebruik van alle facetten die zo’n uitvinding biedt: de radertjes en vleugels, de oefenvluchten en de dreiging die op de loer ligt, zoals vleermuizen en vooral uilen. Het is een succesverhaal want het muisje slaagt er in zijn vrienden in Amerika te bereiken.

Een schitterende graphic novel voor kinderen én volwassenen, waarbij even vergeten is dat het kenmerk daarvan is, dat de graphics de novel al vertellen.

Titel Boek:

Lindbergh. Het grote avontuur van een vliegende muis

Auteur:

Torben Kuhlmann

Vertaler:

Joukje Akveld

Uitgever:

De Vier Windstreken

Kaft:
Video description:

The making of Lindbergh van Torben Kuhlmann

Tags : Dieren en natuurEcht gebeurdPrentenboekvliegenvliegtuigVroeger