close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Eén eigenschap bepaalt het leven van Barnaby

John Boyne De vreselijke belevenissen van Barnaby Brocket Jeugdboek
De Boekerij
Elinor Fuchs
Oliver Jeffers
Waardering: 7.5

Het hoogste doel in het leven van de ouders van Barnaby Brocket is normaal zijn. Ze zijn doodsbang voor iedereen die anders is en willen zelf al helemaal niet opvallen. Natuurlijk krijgt net dit echtpaar een zoon die een heel bijzondere eigenschap heeft: Barnaby zweeft. Als hij niet wordt vastgebonden, hangt de jongen tegen het plafond, zodra het gebeurt, zijn de gevolgen niet te overzien. Een kind dat zich weigert te houden aan de fundamenteelste regel die we kennen: de wet van de zwaartekracht.

Barnaby kan niet aan deze eigenschap doen maar zijn ouders zijn razend en vinden zijn gedrag onaanvaardbaar. Ze spijkeren matrassen aan het plafond en proberen en zo goed en zo kwaad als het gaat met hun merkwaardige zoon om. De broer en zus van Barnaby vormen het sympathieke tegenwicht, zij zijn dol op hun bijzondere broertje.Als de grens van het uithoudingsvermogen van pa en ma is bereikt, kiezen ze voor een rigoureuze oplossing die tot gevolg heeft dat Barnaby heel wat van de wereld ziet, en zelfs daar buiten. Hij zweeft enkele bijzondere ontmoetingen tegemoet met mensen die het helemaal niet zo raar vinden dat hij zweeft. Vaak zijn ze zelf ook anders en op een bepaalde manier onbegrepen. Daar zit de zwakte van dit boek. Het verhaal is geestig en onderhoudend en Barnaby is een karakteristiek en sympathiek personage. Maar Boyne laat niet na te benadrukken dat het niet erg is om anders te zijn, dat daar ruimte voor moet zijn en dat mensen die dat niet accepteren, niet deugen.

John Boyne is vooral bekend van de bestseller De jongen in de gestreepte pyjama maar ook van boeken als Het Winterpaleis, De scheepsjongen en Noahl Barleywater gaat er vandoor. Een veelzijdige schrijver die met indringende onderwerpen uit de voeten kan maar door zijn absurditeit ook veel met Roald Dahl wordt vergeleken. Dit boek doet qua stijl en gekte ook denken aan Mark Haddon’s meesterwerk over een autistische jongen en een dode hond. In dat boek wordt anders zijn ook in de overdrive geplaatst maar is de moraal subtieler. Boyne legt te veel en te vaak uit waar het om gaat en dat afbreuk aan het heerlijke verhaal.

Titel Boek:

De vreselijke belevenissen van Barnaby Brocket

Auteur:

John Boyne

Illustrator:

Oliver Jeffers

Vertaler:

Elinor Fuchs

Uitgever:

De Boekerij

Kaft:
Tags : andersFantasiehumorjeugdboekoudersSpanning en avontuur