close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Tussen de klimaatgekkies

Mijke Pelgrim Dwarsloper Jeugdboek
Van Goor
Waardering: 6.5

Zonder dat ze er iemand over inlicht loopt Tessel mee in een klimaatmars van Utrecht naar Brussel. Niet van harte en uit overtuiging maar omdat ze het leven thuis en op school zat is. Over het klimaat heeft ze zich nog nooit druk gemaakt; Tessel heeft geen idee wat biodiversiteit is en hoe het met het broeikasgas zit. Ze wil weg van huis en dit is een ideale ontsnappingsroute. Een breuk met haar veel te normale leventje vol problemen op school, drukke ouders die nooit haar kant kiezen en een zus die veel succesvoller is dan zij.

Mijke Pelgrim (bekend van haar Dex-boeken over scholieren) schreef met Dwarsloper een hedendaagse klimaatroman over onverschilligheid en idealen. Het 16-jarige hockeymeisje Tessel uit het Gooi heeft nauwelijks belangstelling voor het wereldnieuws. Ze valt op tussen de klimaatjongeren, al is het maar door haar afwijkende kleding, en raakt al snel bevriend met de innemende organisator Simon en zijn problematische zusje Lexie. Door haar andere kijk en directheid heeft ze al snel een rol in de organisatie van de mars. Anderen leren van Tessel en op haar beurt kijkt zij al snel anders tegen de klimaatkwestie aan.

Dwarsloper leest vlot maar het verhaal is te eendimensionaal en voorspelbaar. De personages doen en denken wat je verwacht. De deelnemers aan de mars worden neergezet als blijmoedige idealisten die al zingend marcheren en geen enkele twijfel lijken te kennen. Er is een vrij plat uitgewerkte rol voor een Geen Stijl-achtige website die een haatcampagne tegen de klimaatjongeren voert. Als hockeymeisje Tessel ook nog eens verliefd wordt op de empathische en charismatische leider (een soort perfecte superheld), is de cirkel qua clichés rond.

Pelgrim laat na de ontwikkeling in het denken van Tessel uit te werken. Daarmee ontbreekt de verdieping die juist bij dit actuele en relevante onderwerp zo interessant is en in bijvoorbeeld de klimaatroman Borealis van Marloes Morshuis beter is uitgewerkt.

Waarom zijn sommige jongeren zo bezorgd over de toekomst en lijkt het anderen koud te laten? Daarover word je met dit boek niet heel veel wijzer.

 

Tags : actueelDieren en natuurFamiliejeugdboekKinderboekklimaatLiefde en vriendschapouderspolitiekproblemenSchoolVoorleesboek