close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Drie lange radiogesprekken over jeugdboeken

Toeval of niet, deze week werden er ineens drie gesprekken van een uur met jeugdboekenmakers op Radio 1 gevoerd. Marije en Ronald Tolman, Rindert Kromhout en Joke van Leeuwen waren te gast en vertellen uitgebreid over hun laatste werk in Kunststof en Casa Luna.

Afgelopen paasmaandag waren vader en dochter Ronald en Marije Tolman in Kunststof om te praten over hun woordloze prentenboek De Boomhut dat vorige week de prestigieuze Bologna Ragazzi Award 2010 kreeg waarvoor erg weinig aandacht is geweest, tot mijn schaamte ook niet op deze site. Vader en dochter vertellen over hun samenwerking: hoe Ronald de etsen maakte en Marije die invulde en dat het enthousiasme van uitgeverij Lemniscaat tot deze uitgave heeft geleid. De Boomhut is ook nog genomineerd voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs die op 24 april wordt uitgereikt.

Rindert Kromhout vertelt een dag later in Kunststof over de totstandkoming van zijn roman Soldaten Huilen Niet waarin de zus van Virginia Woolf en de Bloomsbury Group een voorname rol spelen. Binnenkort een recensie van dit boek op JaapLeest.

Afgelopen nacht was Joke van Leeuwen te gast in Casa Luna. Zij krijgt vandaag de Gouden Ganzeveer uitgereikt, dat heuglijke moment valt samen met de verschijning van haar nieuwste jeugdboek Toen mijn vader een struik werd over een meisje dat in haar eentje moet vluchten vanwege de oorlog. Morgen is de recensie van dit boek op JaapLeest te vinden.

Hier kun je de uitzendingen met Ronald en Marije Tolman en Rindert Kromhout in Kunststof terugluisteren, (zoek in het rechterbalkje naar de juiste datum). Luister hier naar Casa Luna met Joke van Leeuwen

 

 

Plaatje: