close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Drank maakt ook je geheugen kapot

Black-out is een boek over de gevaren van alcohol en het is jammer dat dat er wat al te dik bovenop ligt. Letterlijk met verwijzingen naar voorlichtingssites (wat nog niet zo erg is) maar ook in het verhaal, waardoor de goede bedoelingen de overhand krijgen terwijl het eigenlijk best een aardig leesboek is. Het is het alweer het zesde jeugdboek van Tineke Hendriks bij Compaan, een wat kleinere en relatief onbekende uitgeverij.

Daan drinkt erg veel tijdens het uitgaan in het weekend en op een fatale avond loopt het goed mis. Hij ziet het meisje op wie hij verliefd is met andere jongens praten en tijdens de terugtocht op de fiets gebeurt een ongeluk. Daan moet er getuige zijn van zijn geweest hoe Ernst frontaal op een auto botst maar hij kan er zich niets meer van herinneren. Hij had veel te veel gedronken en had hier dus een black-out.

Het levert wel een intrigerend verhaal op waarin Daan wordt aangeken op de dood van zijn vriend en sommige anderen hem links laten liggen. Heel af en toe komt er een flardje terug bij Daan, maar het blijft vooral mistig. Een roze jas is de sleutel tot de ontrafeling van het ongeluk. Tineke Hendriks kiest voor een gedurfd einde waarin de schuldvraag openblijft en de lezer zijn eigen conclusies trekken. De verteltoon is prettig en vooral de hoofdpersoon is psychologisch sterk uitgewerkt. Zijn paniek en onzekerheid zijn voelbaar. Zijn broertje is een nerdy whizzkid die erg karikaturaal is uitgewerkt. Hij leest in de krant over alcoholmisbruik en schrijft er, heel toevallig, een werkstuk voor school over. Op die manier wordt het educatieve gedeelte ingevuld en dat is de zwakte van dit boek. Het is zo ook wel duidelijk dat alcohol meer kapot maakt dan je lief is en dat het kan gebeuren dat je niet meer weet wat er is gebeurd.

Daan raakt door zijn eigen schuld de controle over de situatie kwijt en wordt daarna met de nek door anderen aangekeken. Dat gegeven is sterk genoeg om jongeren al dan niet aan het denken te zetten over hun drankgebruik.

Titel Boek:

Black-out

Auteur:

Tineke Hendriks

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapongelukSpanning en avontuur