close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De zee is een vriendje om mee te spelen

Jan Simoen De bevroren zee Prentenboek
De Eenhoorn
Riske Lemmens
Waardering: 7.5

Jan Simoen schreef in De nacht van 2 april, het laatste boek dat voor zijn dood verscheen, ook al over de zee en het strand, net als in meer van zijn boeken Hij groeide ermee op en maakte er op de valreep nog een tekst voor een prentenboek over. Op YouTube is een filmpje te vinden waarin Simoen vertelt over het gevoel dat de zee bij hem oproept. Hij noemt het een oriëntatiepunt in zijn leven.

Simoen kon De bevroren zee net niet meer voltooien maar zoals steeds meer gebruikelijk wordt, nam een collega-auteur de honneurs waar. Edward van de Vendel maakte het boek af, dat maakt hem geen co-auteur maar hij wordt vermeld in het dankwoord. De zee is een bondgenoot van de jonge Sam. Hij is er alle dagen te vinden en vervult veel rollen, die van duikbootkapitein, piloot en piraat. In prachtige schilderachtige prenten van Riske Lemmens is te zien hoe Sam opgaat in zijn fantasie. Sam keert zich niet af van de zee als het weer slechter wordt maar deze winter is het extreem. Wat in honderden jaren niet meer is gebeurd, de zee bevriest. De zee praat plots niet meer terug. ‘De zee speelt een spel dat Sam niet kent’. Maar eindelijk wordt het weer warmer en kan Sam weer met de zee spelen. Sam gaat op een wonderlijke manier in gesprek met de zee. Met kinderlijke onbevangenheid, en natuurlijk praat de zee terug, logisch.

In trefzekere, poëtische zinnetjes zet Simoen de verlangens, fantasie en de verbondenheid met de natuur van een jongetje neer. De tekeningen doen soms aan schilderijen denken. In sober, gepaste tinten zet Lemmens een sfeervol tafereel neer waarbij het opvallend is dat Sam nauwelijks met zijn gezicht wordt afgebeeld, waardoor hij iets van een mysterie in zich heeft.

Titel Boek:

De bevroren zee

Auteur:

Jan Simoen

Illustrator:

Riske Lemmens

Uitgever:

De Eenhoorn

Kaft:
Tags : Dieren en natuurPrentenboekVoorleesboekwinterzee