close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

De wolken schuiven uit elkaar om Sien er door te laten.

Bibi Dumon Tak Siens Hemel Prentenboek
Querido
Annemarie van Haeringen
Waardering: 9.0

Kun je een huisdier naar de hemel denken? Als Sien overlijdt, is ze even op twee plaatsen tegelijk. Sien is in de hemel en Sien is in de mand. De baasjes laten het dier gaan waarbij Klein Broertje het initiatief heeft. Hij stelt de vragen die gesteld moeten worden en neemt de juiste beslissingen. Hij legt een deken over het lijf van de hond als de anderen in de regen een gat staan te graven. Hij brengt een bal voor in het graf, ‘voor als ze daar wil spelen’.

Schrijfster Bibi Dumon Tak en illustratrice Annemarie van Haeringen vertellen zeer direct en van dichtbij het verhaal van het overlijden van een huisdier. De vragen en emoties zijn open en eerlijk. Het verhaal wordt verteld vanuit twee ouderen (oudere boers/zussen of de ouders?) die beschrijven hoe ze samen met Klein Broertje het overlijden van Sien een plekje geven. Klein Broertje vraagt en vraagt, Of er in de hemel een zee is waar ze in kan zwemmen.  Ze weten het niet. Niet waar Sien heen gaat en of daar een kuil kan graven, of dat er iemand is die haar aait.

De rouw en het verlies worden onderstreept door de weersomstandigheden. Het onweert, maar ‘wij hoorden alleen hoe Siens laatste, allerlaatste adem over de rand van de mand heen woei’. De eerste illustraties zijn pikzwart en daarna wordt het lijf van Sien langzaam zichtbaar. Ze laten Sien gaan, door het raam heen, rechtstreeks de hemel in.

‘Heel even schoven de wolken uit elkaar, alsof ze Sien erdoor lieten, rechtstreeks de hemel in’.

Het overleden dier is in de prenten steeds meer aanwezig. Hoe langer Sien er niet meer is, hoe meer ze tevoorschijn komt. Omdat ze niet weglopen voor de vragen en het verdriet. Het komt zelden voor dat tekst, tekeningen en vormgeving zo perfect samenvallen als in dit wonderschone prentenboekje. De enige smet is de keuze voor het witte garen, waarmee het boekje is gebonden, wat de eenheid van de prenten verstoort. De kleine en precieze tekst van Dumon Tak is op het zwarte lijf van Sien afgedrukt, waardoor het samenvalt met het dier. Sien blijft dood maar naast de hond ontstaat letterlijk en figuurlijk steeds meer ruimte. Daarin staan in heldere kleuren, realistische en levendige tekeningetjes uit het leven van de hond. Daarmee nemen de herinneringen steeds meer plek in en wordt de lege plek ingevuld. En het wordt beter weer.

Siens hemel is een boek met een brok in de keel, alhoewel het volstrekt vrij is van sentimenten. Misschien juist wel daardoor. Dumon Tak en Van Haeringen leverden samen een ontroerend en troostend kleinood af.

Titel Boek:

Siens hemel

Auteur:

Bibi Dumon Tak

Illustrator:

Annemarie van Haeringen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Dieren en natuurdoodoudersPrentenboek