close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De wereld kan wel een superheld gebruiken

David Solomons Mijn broer is een superheld Jeugdboek
Gottmer
Linda Broeder
Waardering: 8.0

Zack, de broer van Luuk, wordt door buitenaardse wezens een aantal superkrachten cadeau gedaan. Zuur voor Luuk, een stripboekenfanaat die er juist van droomt om superheld te worden. Hij is net even plassen als Zack bezoek krijgt van het ruimteschip, én Zack houdt niet eens van strips. Mijn broer is een superheld heeft alle ingrediënten in zich om volstrekt over de top te gaan en te verzanden in leut en flauwigheid. Het is de verdienste van de Schotse debutant David Solomons dat dat niet gebeurt. Hij schreef tot nu toe scenario’s voor films en tv-series en dat is te merken; hij neemt steeds net op tijd een afslag als het verhaal dreigt te ontsporen.

Zack gebruikt zijn superkrachten om rampen te voorkomen en mensen te redden maar niemand mag weten dat hij degene is die als Ster-Jongen door het leven gaat. ’s Ochtends zit hij weer keurig aan het ontbijt, bij zijn nietsvermoedende ouders. Alleen Luuk, en in de loop van het verhaal twee van zijn vrienden, zijn op de hoogte. Luuk is afwisselend jaloers en trots en wordt uiteindelijk de hoofdpersoon in een avontuur dat tegen het einde wat megalomaan wordt. Zijn broer wordt ontvoerd en de wereld dreigt te vergaan door vallende meteorieten. De ontdekking van de hemel van Mulisch verbleekt er bijna bij.

Maar doordat het verhaal zo geestig en spits is geschreven en de onderliggende ironie perfect in balans is, blijft het boek overeind. Solomons drijft subtiel de spot met het superheldendom, het is zowel een lofzang als relativering rond de Super- en Spidermannen uit de strips en films. Het gemak waarmee Luuk meegaat in het verhaal is mooi en soms bijna ontroerend. Hij kent geen enkele twijfel aan het buitenaardse leven en begrijpt maar niet dat anderen, bijvoorbeeld zijn ouders, er anders in staan. Hij denkt even dat ze hem ook de mogelijkheid tot superkrachten toedichten maar hij komt er al snel achter ‘dat ze het hadden over krachten als creativiteit, humor en passie in plaats van over vliegen, teleportatie en klauwen van adamantium’. Maar zijn ouders voelen met hem mee, als Luuk ze vraagt of ze geloven dat Ster-Jongen bestaat zegt zijn vader dat hij niks liever doet ‘want de wereld kan wel een superheld gebruiken’. Bij het instoppen fluistert zijn vader hem ‘May the force be with you’ in zijn oor.

Solomons citeert gretig uit het stripidoom en voor stripliefhebbers, van welke leeftijd dan ook, is dit boek verplichte kost. Ik behoor niet tot die categorie maar heb toch een paar keer hardop gelachen. Mijn broer is een superheld is erg onderhoudend en het wat al te opgelegde open einde (met veel ruimte voor een onvermijdelijk vervolg, mocht dit boek een succes zijn) doet daar gelukkig niet veel aan af.

Titel Boek:

Mijn broer is een superheld

Auteur:

David Solomons

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : FamiliehumorjeugdboekKinderboekstripsuperheld