close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De walvis heeft altijd een fontein

Toon Tellegen De tuin van de walvis Prentenboek
Querido
Annemarie van Haeringen
Waardering: 8.0

De walvis droomt dat de eekhoorn op bezoek komt, lekker bij de fontein gaat zitten maar telkens van zijn rug afglijdt. De walvis schrijft een brief aan de sprinkhaan waarin hij een bestelling plaatst voor een tuin op zijn rug, met een bank. ‘Kun jij alles hier bezorgen? Ik woon midden in de oceaan’. De sprinkhaan heeft een winkel aan de rand van het bos, waarin hij ‘dingen verkoopt die dieren willen kopen’. Hij verzamelt de spullen voor de walvis en gaat op pad. Hij komt onderweg nog wat dieren tegen en moet barre omstandigheden trotseren maar als de storm is gaan liggen, kan hij de tuin op de rug van de walvis inrichten.

Er is wel een puntje: de walvis mag niet meer opspringen. Sprinkhaan monteert een spiegel over de neus van de walvis zodat hij de hele tuin kan overzien. Walvis is intens gelukkig, hij krijgt veel aanloop, wat hij graag wilde. De krekel, haai, albatros en de walrus komen langs: het nijlpaard en de neushoorn (die we kennen uit Wat dansen we heerlijk) doen een dansje op zijn rug. Na een tijd realiseert de walvis zich dat iedereen kan genieten van zijn tuin maar dat hij de enige is die nooit lekker op het bankje bij de fontein kan zitten. Dat hij nooit meer kan springen en duiken, zit hem ook goed dwars en hoppa daar gaat hij met een woeste sprong. Weg tuintje. Maar de walvis is weer gelukkig, hij heeft immer zijn fontein nog,  en de nare dromen blijven achterwege.

De tuin van de walvis is een authentiek Toon Tellegenboek met een vertrouwde dierenparabel waarin een dromerig verhaal word verteld over onderliggende filosofische thema’s. In dit geval gaat het over eenzaamheid en alleen zijn, er bij willen horen en anders willen zijn en uiteindelijk gelukkig kunnen zijn met wie je bent. Waar eigenlijk het hele mensenleven om draait, zeg maar. Een fraai, soms wat uitvoerig verteld, verhaal dat schitterend is geïllustreerd door Annemarie van Haeringen, een van de vaste Tellegen-tekenaars. De walvis, het uitnje en de vissen en andere dieren: Van Haeringen laat de prenten bij het verhaal aansluiten maar maakt er een eigen dromerige, kleurrijke, en bijna paradijselijke werkelijkheid van.

Titel Boek:

De tuin van de walvis

Auteur:

Toon Tellegen

Illustrator:

Annemarie van Haeringen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Dieren en natuurPrentenboekVoorleesboekwalvis