close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Een kooltje dat tot leven komt

Jonathan Auxier De veger. Het verhaal van een meisje en haar monster Kinderboek
Billy Bones
Esther Ottens
Waardering: 8.0

Een eindeloze, bochtige tunnel, zonder licht aan het eind. Met ruwe muren waar je je vel aan openhaalt. En het gevoel dat je een zak over je hoofd hebt. Zo beschrijft Nan haar werk. Het meisje is schoorsteenveegster van beroep en daar moeten we niet te lichtzinnig over denken. Naast dat het werk zwaar is, wordt het ook nog eens slecht betaald.

Jonathan Auxier schreef met De veger een sprookjesachtig boek over een meisje dat opgroeit in armoede in het Victoriaanse Londen. Auxier komt uit Canada waar hij veel prijzen won voor zijn werk en is bekend van YA-boeken en series (Peter Nimble), maar geen van zijn boeken werd tot nu toe in het Nederlands vertaald. Een kennismaking dus met een auteur die bekend staat als een echte verhalenverteller. Het duurt een tijdje voor De veger op gang is gekomen maar dan ontrolt zich inderdaad een verhaal dat tot het einde boeiend blijft.

De voormalige baas en vriend van Nan heet ‘De veger’ en verdwijnt plotseling uit haar leven. Hij heeft haar een kooltje gegeven dat tot leven komt na een klus waarbij ze bijna om het leven komt. Ze besluit te ontsnappen uit de wurggreep van haar sadistische, nieuwe baas en vindt samen met haar vriendje van roet, dat ze Charlie noemt, onderdak in een verlaten huis. Charlie is een zogenaamde golem, een soort mensfiguurtje uit de Joodse traditie. Ze krijgt al snel te horen dat een golem moet sterven zodra hij zijn taak heeft volbracht. Dat gegeven geeft een dramatische lading aan het verhaal.

Charlie is namelijk een aandoenlijke vriend die erg zijn best doet normaal te zijn, maar de uiterlijke kenmerken van een monster heeft, vergelijkbaar met Frankenstein, aan wie ook wordt gerefereerd.  Het is zijn taak om Nan te beschermen en dat doet hij heel serieus. Hij is erg leergierig, wat veel grappige situaties oplevert. Auxier gebruikt flashbacks, schrijft bij vlagen poëtisch en vaak humorvol. Hij is alleen hier en daar iets te breedsprakig.

De veger is een liefdevol verhaal over vriendschap maar ook over armoede en mogen zijn wie je bent. Nan is een slimme meid maar heeft nauwelijks een kans gekregen in het leven. Dat geldt ook voor anderen, ze krijgt zelfs mededogen met degenen aan wie ze aanvankelijk een hekel heeft.

Dit boek werd ook besproken in de zestiende aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast

Tags : armoededoodFamilieFantasiejeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapRuzie en pestenSpanning en avontuurVroeger