close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De tatoeages zijn stille getuigen van een verhaal

Daniel Nesquens Tattoo Papa Prentenboek
De Vier Windstreken
Textcase
Sergio Mora
Waardering: 7.0

Alle illustraties in Tattoo papa zijn tattoos of zijn in die stijl getekend. Op de cover staat papa met ontbloot bovenlijf trots zijn getatoeerde lichaam te showen. Klassieke tatoes van rozen, vogels, harten, vrouwen en doodshoofden. Niet direct angstaanjagend maar ook niet voor de allerteerste kinderziel. De Spaanse tekenaar Sergio Mora (Magicomora) schets een bijzondere wereld. ‘Naar zijn tatoeages kijken is veel leuker dan een verhaaltje uit een boek lezen’.

Een jongetje vertelt over zijn vader die komt en gaat, ‘zoals de dag en de nacht’. Als je hem niet verwacht staat hij ineens weer te koken alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Om vervolgens zomaar weer twee maanden weg te blijven. Papa is een zeeman die vele avonturen heeft meegemaakt waar de tatoeages op zijn lijf stille getuigen van zijn. Hij vertelt zijn zoon magische verhalen over tijgers, spinnen en slangen maar ook over de ontmoeting met zijn moeder. ‘Alles op zijn lichaam komt tot leven als hij begint te vertellen’. Droom en waarheid lopen door elkaar en Daniel Nesquens maakt het hier en daar erg absurd en surrealistisch maar het sluit aan bij de vervreemdende tekeningen.

Tattoo papa is een afwijkend prentenboek voor de liefhebbers van deze stijl, die met kinderen in de wereld van de tattoos wil duiken. Niet heel goed geschreven en de typografie is ronduit irritant met veel verschillende lettergroottes. De prenten zijn niet geschikt voor al te jonge kinderen maar als je op de leeftijd bent, dat je niet van slag raakt van een doodshoofd meer of minder, valt er het nodige te beleven. Het wijkt in ieder geval sterk af van de gebruikelijke manier van illustreren en is eigenzinnig en stijlvast.

Titel Boek:

Tattoo papa

Auteur:

Daniel Nesquens

Illustrator:

Sergio Mora

Vertaler:

Textcase

Uitgever:

De Vier Windstreken

Kaft:
Tags : illustratiesKinderboekPrentenboekvader