close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

De slimme twist zit verborgen in de details

Tjibbe Veldkamp Kom uit die kraan!! Prentenboek
Lemniscaat
Alice Hoogstad
Waardering: 8.0

Illustratrice Alice Hoogstad kreegt dit jaar verrassend een zilveren penseel voor haar Monsterboek en maakt een gerede kans op de gouden. Dat zou een fantastische bekroning zijn voor de illustratrice die in bijna 30 jaar tientallen kinderboeken illustreerde. Hoogstad is op haar best als ze letterlijk de ruimte krijgt. Kom uit die kraan!! is een groot formaat prentenboek, logisch met een hijskraan in de hoofdrol, waarin Hoogstad met zwier haar gang kan gaan. Veel stoere werktuigen worden in formaat afgebeeld. zoals een wals en een betonmolen, en grote gebouwen. Maar Hoogstad gebruikt de grote vlakken ook ruimtelijk waardoor overzichten ontstaan waarop veel gebeurt. Ze speelt met de formaten, dan is de wals weer enorm en dan weer klein of bijna onzichtbaar of in een ondersteunende kleur. En wat opvalt en een pluspunt is: ze doet alles met een reden.

Het eenvoudige vertelde verhaal speelt zich af op een bouwplaats waar kleine Bart graag komt kijken en tijdens de lunch van de bouwvakkers toezicht mag houden. Hij laat zich door twee pubers uitdagen om onder het hek door te kruipen. Hij bedient de werktuigen en lijkt een ravage aan te richten maar Bart maakt die brokken niet voor niks. De slimme twist zit verborgen in details die een oplettende lezer misschien direct ziet. Logischer is het om terug te moeten bladeren en nieuwe situaties te ontdekken. Dan blijkt al op de eerste prent een autootje met ongure types erin rond te rijden. Tjibbe Veldkamp is de meester van de slapstick in prentenboeken, dat heeft hij met de Agent & Boef-serie ruimschoots bewezen. Kom uit die kraan!! past ook in dat genre maar is uit iets minder dik hout gesneden. Het is knap hoe hij van prentenboekteksten dialogen maakt die uitstekend zijn voor te lezen.

Een slim in elkaar gezet prentenboek met veel zoekplaatjes en een stoere inslag, ook zo’n kenmerk van de boeken van Veldkamp (die de bouwfirma trouwens maar naar zichzelf heeft genoemd). Net zoals paniekerende mensen en agenten en veel chaos en ravage. Een boek om vaak opnieuw te lezen en steeds nieuwe elementen te ontdekken. De samenwerking tussen Hoogstad en Veldkamp smaakt naar meer.

 

 

 

Titel Boek:

Kom uit die kraan!!

Auteur:

Tjibbe Veldkamp

Illustrator:

Alice Hoogstad

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : autoPrentenboekVoorleesboek