close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De ridderlijkheid zit boerenzoon Ferguut in het bloed

Bewerkt door Ingrid Biesheuvel Ferguut. De ridder met het witte schild Kinderboek
De vier windstreken
John Rabou
Waardering: 7.5

Het verhaal achter dit boek is net zo interessant als het boek zelf, blijkt uit het voorwoord van Frits van Oostrom. Hij plaatst de legende rond Ferguut in een context. Het is een middeleeuws verhaal over een boerenzoon ‘bij wie de ridderlijkheid in het bloed zit’. Een klassiek Arthurverhaal dat rond 1200 voor het eerst werd opgeschreven en door een onbekende Nederlandse dichter iets later in een nieuwe versie wordt gegoten.

Het mooie project is deels tot stand gekomen middels crowdfunding. Tekenaar John Rabou heeft vijftien jaar aan de illustraties gewerkt en liep meerdere keren vast. Het boek werd vlot getrokken toen Ingrid Biesheuvel (medewerker van Frits van Oostrom) een tekst aanleverde die volgens Rabou helemaal klopte. De illustraties liggen aan de basis van het boek. Rabou is trouw gebleven aan de middeleeuwen. De prenten zijn klassiek en getuigen van vakmanschap . Steeds opnieuw een tafereel dat laat zien wat er in het verhaal gebeurt. Heel vaak is dat een gevecht met veel paarden en zwaarden want het ging er heftig toe in de middeleeuwen. Boerenzoon Ferguut gaat er op uit om de Zwarte Ridder te verslaan om op die manier aan het hof van Koning Artur te komen. Biesheuvel schreef het verhaal trefzeker op zonder ouderwetse taal of moderne fratsen. Het verhaal zoals het verhaal was en dat leest prettig en heeft de tand des tijds uitstekend doorstaan.

Rabou verstaat de kunst van het tekenen van ridders en jonkvrouwen, in die houterige stijl die bij dit genre hoort. In de herhaling van zetten die dat oplevert vallen de afwijkende prenten op. Die van reuzin Pantasale en reus Lokefeer zijn geestig en griezelig en zullen kinderen tot de verbeelding spreken.

Een klassiek boek dat het predikaat ‘vakmanschap is meesterschap verdient’ en voor de liefhebber van het genre is Ferguut zeker een aanwinst.

 

 

 

Titel Boek:

Ferguut. De ridder met het witte schild

Auteur:

Bewerkt door Ingrid Biesheuvel

Illustrator:

John Rabou

Uitgever:

De vier windstreken

Kaft:
Video description:

De boektrailer van Ferguut, de ridder met het witte schild.

Tags : kasteelKinderboekklassiekerridderVroeger