close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De puntjes over elkaar

Ella is een jonge spook in opleiding. Overdag is ze een lapje stof dat in de stellingen van de textielfabriek ligt te slapen. ’s Nachts is ze een spook dat naar de School voor Jonge Ongeletterde Spoken gaat. Een nogal eigenwijs en lastig spookje, onze Ella. Ze knijpt er nogal eens tussenuit en kan het niet met iedereen even goed vinden. Maar ze heeft dan ook wat te verstouwen gehad, haar moeder is verdwenen en ze groeit op bij haar familie die haar niet bepaald omarmen. Ella ontmoet een mensenkind met wie ze naar Parijs gaat om haar nichtje te redden die mede door Ella’s schuld tot handtas is vermaakt.

Ik ben een groot fan van De Mennyms, een serie over een lappenpopfamilie, die tot leven is gekomen maar dat mogen de normale mensen niet weten. Deze spokenfamilie heeft daar iets van weg. De kunst van het scheppen van dit soort werelden zit hem in de geloofwaardigheid en in de details. Lindell heeft goed nagedacht over haar spoken. Ze slaan niet de armen over elkaar maar hun puntjes. En op school wordt ze geleerd dat monsters, heksen, trollen en reuzen niet bestaan. Dat is onzin maar spoken bestaan wel en het is eenmissie om het geloof van kinderen in spoken in stand te houden.

Sommige volwassenen zullen Unni Lindell kennen van haar zeer succesvolle thrillers. De illustrator Fredrik Skavlan is bij ons niet bekend maar is in Noorwegen een vermaarde televisiepresentator. De Noorse Paul Witteman, zeg maar. Uiteraard is Enge Ella in Noorwegen dan ook meteen een doorslaand succes. Dit is het eerste deel van een tiendelige serie waarin Ella in ieder deel achter een nieuwe waarheid komt in een andere wereldstad. In deel 1 belandt ze in Parijs en krijgt ze hulp van beroemde geesten als Victor Hugo en Leonardo da Vinci.

Het boek is goed vertaald door Paula Stevens die waarschijnlijk op dezelfde problemen stuitte als de vertaler van Harry Potter: veel namen en begrippen waarvoor nog geen Nederlandse taal was. De gekke personages kregen maffe namen als Sofia Stuipenophetlijf, Krimpelientje en Flinke Fietje. Een spook dat eng doet, doet ‘uggy’ en om groter te worden ‘woezelt hij zich op’. Spoken hebben zo hun eigen vocabulair. Er staan zinnen in als ‘waar ben jij in linnenlodenlakensnaam mee bezig’. Enge Ella heet in het Noors trouwens Nifse Nella, ook prachtig.

Een geestig en origineel boek met een enigszins opgelegd educatief karakter maar dat is voor de kniesoor. Het hangt van de volgende delen af of ik Ella en haar familie in mijn hart sluit. Voorlopig mag ze naar binnen, ze kan gewoon door het sleutelgat.

Titel Boek:

Enge Ella en de nachtschool – de eerste waarheid

Auteur:

Unni Lindellen Fredrik Skavlan

Vertaler:

Paula Stevens

Kaft:
Tags : Andere landenFantasiejeugdboekSchoolspoken