close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

De nieuwe helden van onze tijd

Dit voorjaar lunchte ik in het restaurant van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag met uitzicht op Abdelkader Benali. Hij at snel een broodje en was weer vertrokken, de indruk wekkend alsof hij er werkte. Ik vroeg me af wat hij deed. Research voor zijn nieuwe roman misschien? Ik zat in de richting. Benali was op zoek naar meer dan honderd verhalen voor de bloemlezing De Nederlandse kinderliteratuur in 100 en enige verhalen. Het succes van de verzamelde kindergedichten van Gerrit Komrij moest wel een vervolg krijgen. Dus waarom niet de in Marokko geboren Benali benaderd die als klein jongetje naar Nederland kwam en met de Nederlandse verhalen opgroeide. De vraag is net zo gerechtvaardigd waarom Benali wel is benaderd. Want op een grote affiniteit met jeugdliteratuur is hij niet eerder betrapt. Hij is wel een kenner en liefhebber van de Nederlandse literatuur in het algemeen en in die zin is het wel weer sterk ‘een volwassen schrijver’ voor dit project te benaderen. Benali heeft zijn taak ook op die manier opgevat want hij zegt in het voorwoord: "Je kijkt met de blik van een volwassene, de sensatie is die van een kind."

Deze bloemlezing is een project van de Koninklijke Bibliotheek waar mensen werken met zoveel expertise dat het gerechtvaardigd was geweest dat hun naam op het omslag zou staan. Misschien is de samensteller van dit boek dan ook niet zo belangrijk en gaat het vooral om een bekende auteursnaam. "Abdelkader Benali komt hier morgen signeren", hoorde ik vorige week in de Utrechtse kinderboekenwinkel een moeder tegen haar dochter van 6 zeggen. Leuk voor moeders, geef mij Carry Slee maar, zag je het meisje denken. Beiden komen ze aan hun trekken want Benali heeft ook verhalen van Carry Slee en haar alter ego Sophie Mileau opgenomen. Net als van Paul van Loon, Franince Oomen en de soms wat onderschatte Jacques Vriens. Volgens Benali kan er niemand beter dan Vriens schrijven over de speelse, intense interactie tussen kinderen.

Mist er iemand in deze bundel? Ik heb het nog niet kunnen ontdekken. Geen Ted van Lieshout, geen Martha Heesen, geen Thea Dubelaar en zo nog wel een paar maar om nou te zeggen dat dat missers zijn. Nee, zeker niet als het om verhalen gaat. Iedereen staat er eigenlijk wel in al is de auteursnaam niet het criterium geweest maar het verhaal, schrijft Benali. "Ik hoop in mijn doel te zijn geslaagd alleen die verhalen te kiezen die de lezer sluipenderwijs vangen met hun grote vertelkracht. Al het andere is doelloos gebrabbel". Verrassende namen staan er ook in: Anne Frank, Herman Brusselmans en Marga Minco bijvoorbeeld.

Een boek om te hebben, om in te bladeren, om in rond te struinen en uit te lezen en voor te lezen. Geen definitieve verzameling maar wel een verzameling die er toe doet. Een eerbetoon aan de Nederlandse kinderliteratuur waar de laatste tijd zo zorgwekkend over wordt gedaan. En een ode aan kinderen want die zijn volgens Benali de nieuwe helden van onze tijd. "Ze zijn nog niet volwassen maar hebben wel al het talent, de eerzucht en de energie om het te worden."  

De nieuwe kinderliteratuur in 100 en enige verhalen, verzameld door Abdelkader Benali – Uitgeverij Prometheus – 19.95 euro.

Plaatje: