close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

De meest chagrijnige vader van de wereld

Fanny en haar broertje Hiske geven hun vader op voor een wedstrijd voor uitgebluste leerkrachten. In een ‘make-over’ moeten zij weer het plezier in hun werk terug krijgen. Fanny’s vader is de laatste tijd steeds humeuriger en kort aangebonden. Ze mist de vrolijke en grappige vader van vroeger en is bang dat haar ouders gaan scheiden. Ze bedenkt een plan met een soort Big Brother Huis waarin haar vader wordt opgesloten om een aantal opdrachten uit te voeren, terwijl hij bekeken kan worden. Hij mag niet meer drinken en roken en wordt geconfronteerd met een paar van zijn eigen zwakheden. Hij verloor zich in een droom over een buitenlands vakantiehuis waarbij hij vrijwel al het spaargeld van het gezin verbraste.

Veel kinderen zijn bang voor een scheiding en denken het te kunnen voorkomen. Daar anticipeert Theo Meijder op in Mijn vader is een dredhoofd. Kinderen zien hun ouders veranderen, komen in een loyaliteitsconflict en willen geen keuze maken. In dit gezin is gelukkig vooral sprake van een incident en een moeilijke periode, er is nog genoeg liefde en genegenheid voor een doorstart. Meijer gaat speels met het thema om, met gebruik van grappige woorden als ‘dredhoofd’, zoals de kinderen hun vader noemen. ‘Niet omdat hij dreadlocks heeft want hij is kaal. Maar omdat hij de meest chagrijnige vader van de wereld is. Er is altijd wel wat te zeuren’.

Meijer legt veel uit en laat weinig aan de verbeelding over en zijn, op zich originele idee, komt niet helemaal uit de verf. De testen in het huis zijn vlak en voegen weinig toe. De zwerver die de boel komt verstoren, weet de boel niet echt op te fleuren. Het levert een wat gewoon leesboek op waarvan vooral de titel en het originele omslag beklijven. Meijer is één van die ateurs die ontdekt is via talentensite TenPages.com waar nu ook regelmatig jeugdromans uit voortkomen.

Titel Boek:

Mijn vader is een dredhoofd

Auteur:

Theo Meijer

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekoudersscheidingSchoolvader