close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De Mannen van Minsk komen van rechst en van linsk

Erik Bindervoet Robbert-Jan Henkes De mannen van Minsk Kinderboek
De Harmonie
Erik Bindervoet
Waardering: 7.5

Als Bertje en Annie niet gaan slapen dan komen de Mannen van Minsk, zeggen hun ouders. De Mannen van Minsk zullen dit en de Mannen van Minsk zullen jullie dat. Ze weten niet zo goed of ze er in moeten geloven maar ja ‘iedereen weet van Weesp tot Semipalatinsk, hoe wreed ze zijn, de wrede Mannen van Minsk’. Ze zien er ook best dreigeind uit, lange mannen in zwarte pakken met hoge hoeden. En er is best een kans dat ze bestaan, denkt Annie.

De Mannen van Minsk is een volstrekt idioot en hilarisch verhaal over een kwartet dat moet komen opdraven als kinderen niet willen slapen. ‘Waren we daar in Minsk net ingedommeld, worden we weer een kinderkamer ingerommeld.’

Niet toevallig een kwartet want het gaat hier om een muziektheatervoorstellingen waarin de Mannen van Minsk de leden van het Matangi Quartet zijn.  De begenadigde vertalers Erik Bindervoets en Robbert-Jan Henkes zijn taalvirtuozen en leefden zich volledig uit op deze knotsgekke tekst. Alles kan in dit verhaal, zowel wat betreft de gebeurtenissen als de taal. De zinnen springen en dansen over elkaar heen en het wordt steeds gekker. Vaak is er geen touw aan vast te knopen maar dat is helemaal geen probleem.  De kinderen worden meegenomen naar Minsk waar ze worden onthaald met een receptie op het stadhuis en een eervolle opdracht krijgen.

Het probleem met dit soort boeken is dat wat in het theater werkt, op papier heel anders overkomt. Ik heb de voorstelling (nog) niet gezien maar wel de cd geluisterd. Het is muziek met een hoog ‘piep-knor’ gehalte maar er spreekt veel humor en vaart uit, al kreeg de voorstelling niet al te beste kritieken. De tekeningen van Erik Bindervoet spreken tot de verbeelding. Een beetje cartoonesk en erg grappig.

Ga vooral kijken in het theater. Klik hier voor de speellijst. Daarna is dit boek met cd ongetwijfeld een welkome aanvulling om al die stuiterende taal nog eens te bestuderen. En we zullen er wel nooit achter komen of ze echt bestaan, zo sluit het boek ook af: ‘En zo eindigt het verhaal van de Mannen van Minsk. Wij kijken naar rechst en zij kijken naar linsk. Maar waar je ook kijkt, ja waar je ook kijkt.. Niets bij de Mannen van Minsk is ooit wat het lijkt.’

Titel Boek:

De mannen van Minsk

Auteur:

Robbert-Jan Henkes

Erik Bindervoet

Illustrator:

Erik Bindervoet

Uitgever:

De Harmonie

Kaft:
Tags : FantasieKinderboekmuziektheater