close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

De kwetsbare kant van een schurk

Tahereh Mafi Verwoest me Jeugdboek
Blossom Books
Merel Leene
Waardering: 6.5

Dit is deeltje 1,5 in een serie die Touching Juliette heet en die nummering geeft al aan dat het hier om een niet volwaardig boek gaat maar om een tussendoortje op halve kracht. Op zich doet de schrijfster iets bijzonders. Ze keert het perspectief volledig om en laat in dit deel ‘de schurk’ aan het woord. Warner is de man die Juliette in Vrees Me had laten opsluiten. Deze niets ontziende schurk blijkt een man met gevoelens die op zijn beurt weer buigt onder het juk van zijn vader. Hij is tot over zijn oren verliefd op Juliette en volledig door haar geobsedeerd. Hoe geloofwaardig dat is moet de lezer zelf maar beoordelen.

De kwelgeest laat zijn kwetsbare kant zien en hoe zich dat verder in het verhaal gaat nestelen, zal het komende deel uitwijzen. Juliette komt niet in dit deel voor, behalve in de gedachten en fantasie van Warner. Ze is met haar kompanen naar een ondergrondse schuilplaats gevlucht van waaruit een opstand wordt georganiseerd en daar is geen ontwikkeling in.

We worden wel iets wijzer over Het Herstel. Het blijkft een gigantisch experiment waarbij de burgers onderdrukt en in de maling genomen worden. Ze werken onbedoeld mee aan de instandhouding van een regime dat de beloftes niet nakomt. De boeiendste passages in Verwoest me gaan over het totale gebrek aan privcay. Een thema in een toekomstroman dat akelig actueel is. Alles van de inwoners wordt geregistreerd middels een soort chipkaart, van iedereen bestaat een dossier vol met documentatie over hun vriendschappen, relaties en werkgewoonten, zelfs over de manier waarop ze hun vrije tijd doorbrengen. Ik wil niet suggereren dat onze bonuskaarten hetzelfde doen maar heel erg onrealistisch en futuristisch is dit ook weer niet. Zo zet deeltje 1,5 toch nog aan het denken.

Titel Boek:

Verwoest me

Auteur:

Tahereh Mafi

Vertaler:

Merel Leene

Uitgever:

Blossom Books

Kaft:
Tags : FantasiejeugdboekOorlog en misdaadSpanning en avontuurYoung Adult