close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De kracht van tien-minuten-gesprekken

Het ene kind heeft een rekenmachientje in zijn hoofd, de ander een woordenboek en weer een ander een moppentrommel. En Tobias heeft toevallig een piekermachientje in zijn hoofd. ‘Alles wat je er in stopt, komt er als probleem weer uit’.

Het is weer Kinderboekenweek en dit keer is het Mirjam Oldenhave die van hot naar her wordt vervoerd om te vertellen over haar werk. Zij is dit jaar de auteur van het geschenk dat weer in grote stapels op de toonbank ligt. Oldenhave borduurt voort op haar populaire Mees Kees-serie met het boekje Mees Kees. In de Gloria.  

Mees Kees. In de gloria is een ontroerend klein verhaal dat je naar de keel grijpt. Tobias is dol op de stagiair en dat is logisch want hij heeft ongemerkt een streepje voor. Mees Kees neemt iedere dag twee door zijn moeder gebakken omeletten mee, waarvan Tobias er een krijgt. De moeder van Tobias ligt veel in bed en komt bijna de deur niet uit wat alles te maken heeft met het overlijden van de vader van Tobias. Dat grote verdriet knaagt ook aan hem maar daar laat hij niet graag iets over los. Dat hoeft ook niet want Mees Kees heeft het wel in de gaten. Hij snapt dat de moeder van Tobias niet op het tien-minuten-gesprekje kan komen en benut de komst van Tobias ten volle. Hij steunt het jongetje op een subtiele en liefdevolle manier.

Oldenhave is erg vaardig met taal wat bijvoorbeeld naar voren komt als de klas galgje gaat spelen en er allerlei variaties op het woord teken worden geopperd. Het gaat zowel over tekenen als het over geniepige beestje dat zich in de nek van Tobias heeft genesteld. Alle kinderen tekenen teken wat uitmondt in een tekententoonstelling. Laat dat nou ook het motto van deze Kinderboekenweek zijn.

Een lief kinderboekenweekgeschenk dat best iets dikker had gemogen maar het komt misschien ook doordat Mirjam Oldenhave weinig woorden nodig heeft om veel te zeggen. Kinderen mogen als individu gezien worden en zijn gebaat bij een persoonlijke benadering en wat extra aandacht.

Titel Boek:

Mees Kees in de Gloria

Auteur:

Mirjam Oldenhave

Illustrator:

Rick de Haas

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapSchool