close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

De keerzijde van roem

In het tiende Slash-boek staat het verhaal van een jonge musical-ster centraal. Maarten van Hove wordt al op 13-jarige leeftijd gecast voor de hoofdrol in de musical Pinokkio en is tijdelijk wereldberoemd in Belgie. De nadelen van die snelle roem, ondervindt hij in de jaren erna.

Google op Maarten van Hove en je vindt al snel het interview dat ook in dit boek is opgenomen. Dat maakt de Slash-serie bijzonder: het gaat om bestaande jongeren die hun verhaal waarheidsgetrouw aan een auteur vertellen. Die maakt er biografische fictie van waarbij de feiten zoveel mogelijk staande worden gehouden. Daarmee stijgt de serie boven het ervaringsverhaal uit. Dat geldt zeker voor Showbizzkiss want het verhaal van Maarten is boeiend maar krijgt een meerwaarde door de manier waarop Do van Ranst het noteert. In een vloeiende stijl vertelt hij het verhaal van Maarten waardoor het boek leest als een spannende episode. Terwijl er in werkelijkheid eigenlijk niet zoveel gebeurt.

Het minpunt van Showbizzkiss is het gebrek aan drama. Want wees eerlijk: het zwarte gat na een periode van roem is niet meer dan logisch. Deze ervaring haakt aan bij wat we veel zien op televisie tegenwoordig: iedereen kan en wil beroemd worden. Maarten kan natuurlijk echt zingen en dansen maar krijgt ook de baard in de keel en moet ‘beugelen’. Dat is even een vervelende periode waarin de neus van Pinokkio hem voortdurend achtervolgt. Maar uiteindelijk lijkt het Maarten toch weer te lukken om zijn musicalcarriere een vervolg te geven en dan blijft de lezer zitten met de vraag wat hier nou eigenlijk aan de hand was. Het is een combinatie van een puberliefde en een soort van luxe-probleem. Het gevoel van urgentie ontbreekt maar het is niettemin een heel aardig leesboek.

In november verschijnt  het volgende deel van de Slash-serie, Meisjes van mars van Anna Woltz,  over transsexualiteit. Dan zit het met het drama vast wel goed!

Titel Boek:

Showbizzkiss

Auteur:

Maarten van Hove

Do van Ranst

Kaft:
Tags : dansenEcht gebeurdjeugdboekLiefde en vriendschapzingen