close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De illustrator tekent, de dichter dicht en de muzikant maakt er prachtige liedjes van

Een eenvoudig gedichtje van drie regels over Oom Igor. ‘Oom Igor kwam als laatste – Oom Igor met een boom. Hier ben ik, ik ben Igor, ik ben je gekke oom’. Annette Fienieg tekende Oom Igor, met een boom. Koos Meinderts schreef de regels erbij. Jeroen Zijlstra en Leine maakten er met hun muzikanten een lied van. Een nummer dat bijna drie minuten duurt en waarin een voorstuwende klarinet de leiding neemt, geholpen door een accordeon. Het resultaat is verbluffend. Die paar regeltjes worden met muziek erbij, reuze spannend en dreigend en vertellen een nieuw verhaal.

Voor de meeste gedichten en rijmpjes in Het regent zonlicht geldt dat ze nog veel meer gaan leven en tot hun recht komen in de muzikale versies. De rijmwoorden vallen op hun plaats en het ritme en metrum blijkt verrassend goed te kloppen. Annette Fiennieg maakte de prenten waar haar man Koos Meinderts vervolgens gedichten bij schreef. Illustraties waarop meestal niet meer te zien is dan een persoon. Een meisje met een paraplu, een jonge met een stokpaard, een jongetje dat in het gras ligt of een ouder stel dat danst.

Meinderts schreef melancholische teksten over verwondering en verbazing en prille gevoelens van verliefdheid. De teksten zijn ogenschijnlijk pretentieloos maar na meerdere keren lezen en luisteren ontdek je waarom ze geschreven zijn zoals ze geschreven zijn. De woorden staan op hun plek en de taal is de leidraad. In naar Schotland rijmt Meinderts prachtig voort op het woord land (aangeland, gestrand, overmand, brand, overkant) afgewisseld met termen die met varen te maken hebben (averij, net langszij, fokkeschoot, zilvervloot, meisje loos, lichtmatroos).

Een van de mooiste versjes gaat over liefde: ‘Lieve help, ik kan niet kiezen – wil ik wel mijn hart verliezen. Ik hou mijn hart nog even vast – tot ik weet bij wie het past’. Maar Mooie meisjes mag er ook wezen. ‘Ik spaar mooie meisjes – ik heb er nu al acht. Ik zoek nog naar een meisje – dat heel lief naar me lacht. Ken jij misschien zo’n meisje, huidskleur geen bezwaar. Ik ruil haar voor de helft van – een tweeling met rood haar’.

Het lijken niemandalletjes maar ze zitten vernuftig in elkaar. Kijk naar de tekeningen en bedenk wat je ziet, lees vervolgens de tekst en luister naar de muziek en het verhaal wordt voller. Maar nog steeds kan je zelf je verhaal maken. Hier is de verbeelding aan de macht. Het regent zonlicht is een zeer geslaagde samenwerking vanuit verschillende kunstdisciplines. Het boek is prachtig maar in combinatie met de cd is het helemaal af.

Titel Boek:

Het regent zonlicht

Auteur:

Koos Meinderts

Illustrator:

Annette Fienieg

Kaft:
Tags : muziekPoëziePrentenboekzingen