close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De heksenkinderen kunnen nog niet alles terug toveren

Emma is een wat bangig en braaf meisje dat door de heksenkinderen in een groot groen monster wordt omgetoverd en iedereen de stuipen op het lijf jaagt. Ze wil graag weer normaal zijn maar dat kunnen de heksenkinderen nou net niet. Ze hebben nooit geleerd om mensen terug te veranderen. Uiteindelijk moet hun moeder, een ouderwetse heks op een bezemsteel, er aan te pas komen om iedereen op school weer normaal te maken.

Sommige prenten zijn wat aan de enge kant. Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van die enorme opengesperde monden die lijken op grote draaikolken. Blijkbaar een handelsmerk van Ayto want ik kende ze al uit De koe die een ei legde, wat overigens net zo’n maf en onconventioneel prentenboek is.

Met het bibbergehalte valt het verder wel mee. De heksenkinderen zijn redelijk gewoon en bedoelen het goed. De monsters waarin ze leraren en kinderen veranderen zijn vooral grappig. De onderwijsinspecteur wordt omgetoverd in een grote stinkkaas en de concierge met zijn zwabber in een nachtegaal.

Heksenkinderen op school is lekker maf en een knotsgek boek wat de Roald Dahl Funny Prize kreeg voor het allergrappigste prentenboek. Het is een prentenboek zoals een prentenboek moet zijn, met ip iedere bladzijde weer van alles te bekijken. In directe taal geschreven, prima vertaald door Tjibbe Veldkamp, zonder overbodige poespas. Een aanrader voor kinderen die op een leuke manier willen griezelen.

Titel Boek:

Heksenkinderen op school

Auteur:

Ursula Jones

Illustrator:

Russel Ayto

Vertaler:

Tjibbe Veldkamp

Kaft:
Tags : hekshumorKinderboekPrentenboekSchoolslapstick