close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

36 keer je handen wassen

Lisa Thompson De goudvisjongen Kinderboek
Meis & Maas
Anneke Blok
Waardering: 8.5

Matthew heeft een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) ontwikkeld. Door de twee kinderen die bij een buurman logeren wordt hij ‘de goudvisjongen’ genoemd omdat hij altijd vanachter zijn raam naar de straat staat te kijken. Zijn smetvrees is van de zwaarste categorie.  Hij wast zijn handen tot bloedens toe, wel 36 keer achter elkaar, en komt zijn slaapkamer nauwelijks uit omdat hij doodsbang is voor ziekteverwekkende bacteriën. Daarnaast heeft hij een enorme dwang om alles rond het getal dertien te mijden.

De uitgever prijst De goudvisjongen aan met ‘voor de liefhebbers van Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht‘ en dat is niet onlogisch want in beide boeken gaat het om een jongen met een stoornis, die betrokken raakt bij een vermissing. Als een soort privé-detective observeert hij vanuit zijn slaapkamer de straat en kent de gewoontes van alle buren. Het is dan ook niet zo gek dat  Matthew de laatste is de logerende buurjongen heeft gezien voordat deze spoorloos is verdwenen. Hij stuurt een buurmeisje op onderzoek uit, zelf komt hij natuurlijk niet buiten. Het onderzoek krijgt een paar keer een verrassende wending en helpt Matthew ongemerkt om zijn ziekte onder ogen te zien.

De hardnekkigheid van zijn stoornis is door Lisa Thompson tot op het bot voelbaar gemaakt. Het heeft bij Matthew te maken met schuldgevoel vanwege zijn doodgeboren broertje, dat wordt getriggerd als de buurvrouw in verwachting is. Zijn ouders zijn de wanhoop nabij maar langzaam komen er barstjes in het schild dat hij heeft opgebouwd. Matthew kan er uiteindelijk over praten wat tot een hartverwarmend en ontroerend slot leidt waarbij de lezer het maar met moeite droog houdt.

De goudvisjongen is een soort John Green voor wat jongere kinderen en kan zich zeker meten aan diens laatste roman (Schildpadden tot in het oneindige), die toevallig ook over de ernstige dwangneurose OCD gaat. Lisa Thompson schreef  een gelaagd maar ook geestig boek over diep verdriet en over schuldgevoel, met bijzondere personages en een hoofdpersoon om niet snel te vergeten.

Tags : broerdoodjeugdboekKinderboekoudersoverledenoverlijdenpsychiatriepsychologieverdriet