close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

De dingen vertellen hun eigen verhaal

Bette Westera Raad wat praat. In een slootje ben ik een bootje Kinderboek
Lannoo
Klaas Verplancke
Waardering: 8

Het is nog niet zo gemakkelijk om alle voorwerpen te raden. Bette Westera en Klaas Verplancke laten dingen praten in Raad wat praat en ik haalde geen honderd procent score. Gelukkig maar dat het niet zo enorm voor de hand ligt. Daardoor is het verrassingselement wat groter en verveelt het boek niet snel. Westera laat de spullen zelf praten zonder dat het kleutertje luister wordt. Dat gaat bijvoorbeeld zo: ‘Ik lig in een laatje met lepels, ik wacht al een poos’ (kurketrekker) of ‘ Let een beetje op je woorden, als je met mij praat, wat ik deze week weer hoorde… Leugens inderdaad’ (telefoon). Westera lijkt steeds beter te worden en dicht en rijmt na het fenomenale Doodgewoon op een originele manier verder. Ieder versje staat op zich en vertelt een klein verhaal, soms in maar een paar regels. Dan heb je wel mooi kennis gemaakt met de weegschaal (‘Stap maar op, ga maar staan, nee, niet met je schoenen aan’). De dingen blijven dingen maar verraden de kern van wat ze zouden kunnen voelen als ze emoties hadden.

De Vlaamse illustrator Klaas Verplancke voegt met zijn humoristische illustraties erg veel toe. Hij verbindt op geestige wijze de begrippen aan elkaar. Er staan steeds twee verzen met illustraties, op de volgende spread staan de antwoorden. Soms geeft hij subtiele aanwijzingen dan weer zet hij op het verkeerde been. Realistische illustraties met een kleine twist en van het ding zelf is steeds een foto gebruikt. De dingen leiden in de prenten van Verplancke een eigen leven en vertellen zo een verhaal in een verhaal.

In een slootje ben ik een bootje is een prachtig raadboek dat geschikt is voor de allerkleinsten maar ook voor wat oudere kinderen, tot een jaar of 12, omdat het op meerdere niveaus gelezen en bekeken kan worden. Sommige begrippen zijn nog wat moeilijk maar dan bieden de prenten weer uitkomst. De titel verwijst naar de paraplu die omgekeerd in het water waait, de fraaiste zin is die over een vlieger: ‘Snap je dat ik me wat opgelaten voelde?’

Titel Boek:

Raad wat praat. In een slootje ben ik een bootje

Auteur:

Bette Westera

Illustrator:

Klaas Verplancke

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Tags : PoëzieVoorleesboek