close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

De dilemma’s van een Amish-jongen

Het blijft een fascinerende wereld, die van de Amish. De gelovige gemeenschap van Duitse oorsprong die wars is van alle moderne technieken. Wie wel eens door een paar van die dorpen is gereden, voelt de dubbelheid. Het heeft trekken van een openlucht museum, logisch: de Amish zijn voor deel afhankelijk van toeristen. Een toerist speelt een sleutelrol in Gestolen Zielen want die laat zijn fototoestel liggen dat wordt meegenomen door de Amish-jongen Eli die er de rest van zijn leven niet meer vanaf komt.

De dubbelheid wordt extra gevoed door dat merkwaardige fenomeen dat ‘Rumspringa’ heet dat in deze roman een voorname rol speelt. Rumspringa is de periode waarin Amish-jongeren vanaf een jaar of 16 ‘rond mogen springen’ en zich niet hoeven te houden aan alle ver- en geboden. Op die manier kunnen ze bepalen of de ‘wereld’ iets voor hen is of dat ze de rest van hun leven in de gesloten Amish-gemeenschap willen doorbrengen. De Amish zijn trots op het percentage van 85 procent van de jongeren dat uiteindelijk kiest om terug te keren. Of het werkelijk zo’n vrije keuze is, valt te betwijfelen, want wie een andere keuze maakt, breekt voorgoed met alle familie en andere bekenden.

Holly Payne woonde lange tijd in de buurt van een Amish-gemeenschap. Ze schrijft met Gestolen Zielen een respectvolle en geloofwaardige roman waarin alleen het thema van de vergeving er wel wat erg dik bovenop ligt. Eli groeit op in een Amish milieu, en kijkt terug op zijn jeugd. Vanaf het begin is duidelijk dat hij zich na de Rumspringa heeft laten dopen en de definitieve keuze voor de Amish heeft gemaakt. Zijn drie zussen komen om bij een ongeluk met paard en wagen. Eli overleeft het drama en maakt foto’s van de drie lichamen met het door hem verdonkeremaande fototoestel en ontvreemdt daarmee hun zielen. Het is niet voor niets dat Amish geen fototoestel mogen gebruiken. Het maken van die foto’s is een daad die hem de rest van zijn leven dwars zit. Zeker als het fototoestel verdwijnt en daarmee de laatste herinnering aan zijn zussen.

Daarmee is een lange zoektocht ingezet naar antwoorden op vragen over vergeving. Het ingewikkelde bij de Amish is dat ze geen beroep doen op de rechtspraak omdat ze uitgaan van vergeving. Maar hoe vergeef je de automobilist die je drie zussen hun leven heeft afgenomen? Die vergeving is een interessant thema maar Payne springt er niet heel subtiel mee om en laat vanaf de eerste pagina’s weten dat het hier om gaat in haar boek.  De dilemma’s en het schuldgevoel van Eli worden wel wat erg vaak benadrukt en uitgekauwd. Al is het wel logisch dat het onoverkoombare problemen zijn voor de jongen.

Eli komt tijdens de Rumspringa terecht in de kapperszaak van een oude bekende van zijn ouders. Daar is Payne op haar sterkst. De karakters zijn geweldig geestig en ze hebben een duidelijke functie. Stuk voor stuk komen ze tot leven. De vader van de kapper, die zijn vrouw heeft vermoord en uit de gevangenis komt. En de kapper die hem dat maar moet zien te vergeven (ja opnieuw en dus een beetje veel van het goede).

Eli raakt betrokken bij een bizarre overval en vervolgens raast het boek naar een ontknoping waarin duidelijk wordt wie de veroorzaker van het ongeluk is. Dat maakt het dilemma van de vergeving nog een stuk ingewikkelder. Het is de verdienste van de auteur dat de geloofwaardigheid niet echt aangetast wordt, ondanks de soms wat merkwaardige wendingen.

Het is knap om dicht bij de Amish te blijven en over zaken te schrijven die er toe doen. Het is niet het zoveelste boek over opgesloten zitten in of ontsnappen uit een sekte. De akelige kantjes van zo’n strenge religieuze gemeenschap worden door Payne zeker niet verbloemd. Gestolen Zielen is een bijzondere ontwikkelingsroman en een geslaagde zedenschets over een gelovige jongen die worstelt met vragen die ook voor andere (vooral gelovige) jongeren goed herkenbaar zijn. Bovenal is Gestolen Zielen een onderhoudend boek dat geen moment verveelt en een boeiend inkijkje geeft in een niet al te vaak beschreven milieu.

Titel Boek:

Gestolen Zielen

Auteur:

Holly Payne

Vertaler:

Hannie Tijman – Logtenberg

Kaft:
Tags : Andere landenFamiliejeugdboekreligiesekteSpanning en avontuur