close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Een gouden zeepbel die versplintert als glas

Liz Flanagan De dag van Eden Jeugdboek
Gottmer
Aleid van Eekelen-Benders
Waardering: 5.0

Met deze coverfoto en spuuglelijke vormgeving zou je bijna gaan denken dat de uitgever wil dat het boek geen succes wordt. Ik blijf een liefhebber van het papieren boek maar wil wel graag iets verzorgds in handen hebben. Een wazige stockfoto die uit de jaren tachtig lijkt te zijn gekropen, cursieve letters op fletse kleuren; het bevordert de leeszin niet.

Die komt toch al in het gedrang als op de eerste bladzijde  van De dag van Eden een stijlbloempje staat als ‘hun stemmen versplinterden de stilte’. Niet veel later overkomt de ochtend hetzelfde: ‘De gouden zeepbel die de ochtend was, versplintert als glas’. Achteraf is het een mooie metafoor voor deze roman maar het is feitelijk de opmaat naar een verhaal vol bombastisch taalgebruik en mislukte vergelijkingen. Zoals een heldere lucht die ruikt ‘naar hoop, nieuwe potloden en kansen’.

Eden uit de titel is het meisje dat op een ochtend zoek is en dan breekt de pleuris uit. Waarom iedereen na één nacht vermissing van een tiener al volledig in paniek is, wordt niet duidelijk. Direct zijn er zoekacties en gaat iedereen van het ergste uit, het lijkt niet heel realistisch. Misschien is er zoveel onrust omdat het zusje van Eden eerder is omgekomen bij een auto-ongeluk, maar dat maakt de auteur niet geloofwaardig. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Jess, de beste vriendin van Eden. Zij heeft niet lang daarvoor een enorm trauma opgelopen, waarvan de toedracht lang in de lucht blijft zweven. Zoals er meer wordt opgespaard voor de lang uitgesponnen plot. Oh ja, had ik al verteld dat de ouders van Jess gescheiden zijn en haar moeder op oudere leeftijd lesbisch blijkt te zijn. Het is nauwelijks bij te benen, zoveel kilo’s samengebald drama in één boek.

Het boek omvat precies één dag maar is door de vele flashbacks en uitvoerige beschrijvingen niet bepaald aan de dunne kant. De verdwijning krijgt thrillerachtige proporties, naast dat zelfmoord een serieuze optie is, worden meerdere mensen verdacht, zoals de jongen met wie Eden en Jess beiden een relatie hadden en die een wat onduidelijke hoofdrol opeist in het verhaal.

De dag van Eden is een hysterische ratjetoe maar de volhouder wil natuurlijk weten hoe het afloopt en verdorie, het wordt zowaar nog een beetje spannend ook. Een beetje, want heel plotseling is er licht aan de horizon en wordt de plot afgeraffeld en vervolgens loopt het boek leeg als een lekke band.

Het lezen van zo’n matig boek heeft dan weer als belangrijk voordeel dat je beter geschreven young adult meteen weer meer gaat waarderen.

 

 

Tags : doodFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapmoederongelukoudersproblemenpsychiatrieRuzie en pestenseksverliefdweglopenYoung Adultzelfmoordzus